I slutet av augusti ska Arbetsförmedlingens huvudkontor i Vasastan vara tömt. Annars väntar vite. Foto: TT

SVT avslöjar: Arbetsförmedlingens jätteflytt skakas av avhopp – en månad före deadline

Publicerad

I slutet av augusti ska flyttlasset gå. Men för andra gången på kort tid har Arbetsförmedlingens jätteflytt tappat sin projektledare. I ett internt mejl hänvisas till en lång rad olösta problem och frågetecken.

Arbetsförmedlingens huvudkontor med över 1 500 medarbetare ska flytta från Vasastan i Stockholm till nybyggda lokaler i Solna. Flytten är ett jätteprojekt som beräknats kosta över 150 miljoner och vara klart i slutet av augusti – annars måste myndigheten betala vite.

Men på kort tid har flyttprojektets viktigaste person fått bytas ut – två gånger.

Den sista juni slutade projektledaren, som fått nytt jobb och sagt upp sig från myndigheten.

En ny projektledare tillsattes, som nu hoppat av efter bara två veckor på posten.

Saknar planer

I ett kritiskt brev till en rad chefer, som SVT tagit del av, räknar hon upp ett stort antal olösta problem och frågetecken. Däribland:

  • Minnesanteckningar och beslutspunkter går inte att hitta.
  • Upphandling av catering har avstannat.
  • Hon har inte hittat någon plan för flytt av utrustning för anställda med funktionshinder.

I de nya lokalerna kommer det inte att finnas lika många arbetsplatser som anställda. Undersökningar har visat att alla ändå inte är på plats samtidigt, och med ett ”aktivitetsbaserat arbetssätt” ska man kunna jobba utan fasta arbetsplatser.

Men projektledaren har inte hittat någon plan för hur detta nya arbetssätt ska införas.

”Sammantaget ser jag inte att det finns några förutsättningar för mig att lyckas med detta projekt”, skriver hon.

Möten med ledningen

Avhoppet har väckt reaktioner. Skyddsombud och fack har haft möten med ledningen, och lyft frågan om man inte borde skjuta på flytten. Ledningen menar dock att den kommer att gå att genomföra som planerat.

”Vår målsättning är att få ordning på de flesta av de punkter som lyfts fram av facken och den tidigare projektledaren. Sedan finns det en del saker som ligger utanför myndighetens kontroll i form av externa leveranser etcetera, men målet är att det ska bli en så bra upplevelse som möjligt redan vid start” skriver den avhoppade projektledarens chef Viktoria Byback, i en kommentar till SVT.

Byback avbryter nu sin semester för att själv ta över som projektledare.

SVT har talat med den tidigare projektledaren som inte vill kommentera sitt avhopp mer än att det var ett personligt ställningstagande där hon lyft sina frågeställningar internt.

”Beklagligt om detta kommer ut i media”

2019 har hittills varit ett år av tuffa besked för Arbetsförmedlingens medarbetare, med uppsägningar och stängningsbesked på en rad orter.

SVT har tagit del av protokollen från de möten facket haft med ledningen efter projektledarens avhopp.

Vid ett av dem framhåller en facklig företrädare att det vore ”beklagligt om detta kommer ut i media, att vi inte klarar av en flytt. Då vi har medarbetare som arbetar med avveckling och uppbyggnad av kontor”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer