Foto: SVT/Arkivbild

Syndikalisterna förlorar tvist om SD-reklam på bussar

Publicerad

När Syndikalistfackets bussarbetarsektion i Stockholm vägrade köra bussar med reklam för Sverigedemokraterna inför valet 2014 bröt de mot medbestämmandelagen, det slår Arbetsdomstolen fast.

Det var den 21 augusti 2014 som Syndikalisterna publicerade ett skriftligt varsel om stridsåtgärder på sociala medier. Fyra dagar senare, den 25 augusti fick bolaget och bussföretagen varslet. Enligt varslet skulle stridsåtgärderna träda i kraft omedelbart och utan att följa den lagstadgade varseltiden på sju dagar.

Måste betala skadestånd

Genom att inte varsla i tid och genom att stridsåtgärderna var otydligt formulerade, så bröt Syndikalisterna mot medbestämmandelagen, det konstaterar Arbetsdomstolen som nu kräver att facket betalar 70.000 kronor i skadestånd, samt rättegångskostnader på 120.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.