Stort narkotikatillslag norr om Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Fem män har häktats efter ett stort beslag av narkotika som gjordes i Vallentuna i norra Stockholm i fredags kväll. Enligt åklagare finns kopplingar till internationell organiserad brottslighet.

Under fredagen gjorde polisen ett narkotikabeslag i Vallentuna norr om Stockholm. I samband med beslaget frihetsberövades flera personer.

– Polisen i hela landet arbetar intensivt för att stoppa det grova våldet och för att komma åt kriminella nätverk. En viktig del i arbetet är att få bort både vapen och narkotika. Det stora narkotikabeslag vi gjorde i fredags i Vallentuna är en viktig del i detta arbete. Arbetet fortsätter och för att lyckas på lång sikt krävs hela samhällets insatser, säger Patrick Ungsäter, polisområdeschef i Stockholm nord.

På tisdagen häktades alla fem män på sannolika skäl misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott.

– Vi misstänker att det här är en organiserad brottslighet och att den har internationella kopplingar, säger åklagare Lars Ågren vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet vid Åklagarmyndigheten.

Finns risk att de fortsätter sin verksamhet

Enligt handlingar från Attunda tingsrätt så rör det sig om tre män i 25-årsåldern och två män i 50-årsåldern som misstänks. Även en sjätte person är misstänkt i ärendet, enligt tingsrätten. En av de häktade männen bor i Belgien.

– Det finns risk att de på fri fot undanröjer bevis eller på annat sätt försvårar utredningen. Det finns också risk att de fortsätter sin verksamhet, säger Ågren.

Enligt källor till Aftonbladet rör det sig om ett beslag på 200 kilo, som hittades i en lastbil. Uppgiften bekräftas dock inte av polisen eller Åklagarmyndigheten.

– Narkotikabeslaget som gjordes i Vallentuna var stort. Exakt vilka mängder och vilka preparat det handlar om kan jag dock inte gå in på i nuläget. Utredningen är fortfarande inne i ett mycket tidigt skede, säger Lars Ågren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.