Synskadade kritiserar SL

Uppdaterad
Publicerad

Begränsade öppettider för SL:s tunnelbaneuppgångar får hård kritik av Stockholms Synskadades riksförbund.

Synskadades riksförbund i Stockholm riktar kritik mot att SL ska begränsa öppettiderna vid 16 tunnelbaneuppgångar.

– Man går oftast efter en väg som man lärt sig sedan tidigare. Det blir inte lätt att ändra den vägen på en gång. Folk kanske får välja andra sätt att åka i stället för att åka kollektivt, säger Hamaddah Mansour, ombudsman på Synskadades riksförbund i Stockholms och Gotlands län.

Vad måste man göra för att lära sig en ny väg som synskadad?

– Det vanligaste är att man får hjälp från en synpedagog. De tillhör Syncentralen som i sin tur tillhör landstinget. Det betyder att man måste använda mer resurser. Så man sparar på en hand men måste betala på en annan hand.

SL kommenterar kritiken mot de begränsade öppettiderna med att man måste göra besparingar, och att man försöker göra det på ett sätt som drabbar så få resenärer som möjligt. SL påpekar också att det vid de aktuella entréerna är få resenärer som passerar under de tider som utgångarna nu ska vara stängda. Och att det fortfarande kommer gå att ta sig ut genom spärrarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer