Foto: SVT/grafik

”Systemet måste förändras”

Uppdaterad
Publicerad

ABC avslöjade i förra veckan om hur lätt det är att ta över en styrelse i en bostadsrättsförening – då bolagsverket som registrerar styrelser inte har i uppgift att kontrollera.

– Som systemet ser ut nu kan man inte forstätta. Det får inte vara så enkelt att ta över  en styrelse och firmateckning för en förening. Med enkla medel skulle man åtminstånde kunna göra det lite svårare, säger Ullrika Blomqvist vd för Bostadsrätterna.

Förra veckan berättade vi om Patrik Söderhielm. Styrelsen i hans bostadsrättsförening togs plötsligt över av personer som inte hade någon bostadsrätt i föreningen.

Registrerar men kontrollerar inte

Det är möjligt eftersom Bolagsverket inte utför några kontroller. En person som vill ta över en styrelse skickar in en blankett och försäkrar på heder och samvete att man blivit vald korrekt. Styrelsen registrerars utan några ytterligare kontroller.

Det här kan leda till, som i Patriks fall att personen ifråga får kontroll över föreningens konto och stora summor pengar.

Nu kräver alltså branchorganisationen Bostadsrätterna att politikerna ser över situationen.

– Att bygga system som stävjar alla brott det går inte. Då skulle det bli för krångligt. Men man kanske kan ta udden av det, att stävja några brott kan man lyckas med, säger Ullrika Blomqvist.

ABC har sökt ansvarig politiker justitieministern Beatrice Ask för en kommentar, men hon har inte möjlighet att ställa upp för en kommentar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.