Hör Montaha (th) reagera på beskedet om att hon och systern Rudmila får stanna i Sverige – och få reda på vad som är det första hon ska göra nu. Foto: SVT

Systrarna Rudmila och Montaha får stanna i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Systrarna Rudmila, 16, och Montaha, 13, som har bott i Sverige under större delen av sina liv, skulle utvisas till Bangladesh. Men nu har Migrationsdomstolen beviljat dem tidsbegränsade uppehållstillstånd, något som Aftonbladet var först med att rapportera om.

– Jag är jätteglad. Jag började gråta när jag fick höra det, säger Rudmila till SVT Nyheter Stockholm.

Sedan 2016 har systrarna varit placerade i familjehem då deras mamma lider av psykisk ohälsa och socialtjänsten har bedömt att hon inte är kapabel att ta hand om sina döttrar. Men trots detta beslutade Migrationsverket att Rudmila och Montaha skulle utvisas till Bangladesh – tillsammans med mamman.

Beslutet gäller i tre år

Beslutet överklagades till Migrationsdomstolen, som nu alltså nu har bestämt att systrarna får tidsbegränsade uppehållstillstånd. Domstolen menar att det föreligger särskilt ömmande omständigheter vad gäller systrarnas situation och att en utvisning bland annat skulle strida mot principen om barnets bästa i Barnkonventionen. Eftersom mamman är vårdnadshavare får även hon tidsbegränsat uppehållstillstånd.

Beslutet gäller i tre år, enligt systrarnas kontaktperson Leyla Sarac, som varit med och drivit fallet.

– Det känns fantastiskt. Jag är väldigt glad att man faktiskt kan visa att man som människor kan påverka, säger hon.

SVT Nyheter Stockholm träffade systrarna nyligen och då sa de så här om tanken på att behöva lämna Sverige och bo med sin mamma i Bangladesh:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.