”Ta med Hagalundsstationen i Sverigeförhandlingen”

Uppdaterad
Publicerad

Gruppledarna för de politiska partierna i Solna kräver att utbyggnaden av en tunnelbanestation vid Hagalunds arbetsplatsområde tas med i Sverigeförhandlingen. Om man samordnar stationen med utbyggnaden av den gula tunnelbanelinjen skulle kostnaden minska, menar Solnapolitikerna.

I februari presenterade regeringens representanter i Sverigeförhandlingen sina bud till Stockholmskommunerna, och där fanns inte Hagalundsstationen med längs gula linjen, något som Solnapolitikerna nu kräver. Kraven från politikerna framförs i ett brev till regeringens förhandlingspersoner HG Wessberg och Catharina Håkansson Boman.

– Hagalundsstationen skulle kunna ge väldigt mycket bostäder och det finns såklart väldigt mycket resnytta med att lägga en station där. Framförallt som vi nu vill att man passar på när man bygger resten utav gula linjen. Bygger man samtidigt får man ner kostnaderna med ungefär 600 miljoner kronor, säger Pehr Granfalk(M) ordförande i kommunstyrelsen Solna stad.

Politikerna menar att om utbyggnaden av stationen vid Hagalunds industriområde samordnas med utbyggnaden av den gula tunnelbanelinjen skulle man kunna få ner kostnaden med 600 miljoner kronor till 1,3 miljarder kronor.

– Den gula tunnelbanelinjen befinner sig hittills endast i planeringsskedet. Det är därmed fullt möjligt att, om regeringen vill, samordna utbyggnaden av stationen med den gula linjen för att få ner investeringskostnaden, säger Pehr Granfalk, som också säger sig vara beredd att se över möjligheterna att öka stadens åtagande om att bygga bostäder.

Sverigeförhandlingen är ett initiativ från regeringen, syftet är att bygga höghastighetsjärnvägar, bättre kollektivtrafik och mer bostäder i storstäderna. Förhandlingarna går ut på att hitta lösningar där flera kan vara med och finansiera projekten, som staten, kommunerna och landsting.

I Stockholms län handlar det till stora delar om den planerade utbyggda tunnelbanan. I februari lämnade regeringens representanter sina bud till berörda regioner och kommuner.

De kommuner i Stockholms län som ingår i förhandlingen är: Danderyd, Huddinge, Lidingö, Österåker, Stockholm, Täby, Vallentuna, Nacka och Värmdö.

Källa: Stockholms läns landsting

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tunnelbanan byggs ut

Mer i ämnet