kommunstyrelsens ordförande Leif Gripestam (M) är kritisk till lagen. Foto: TT

Täby sämst i landet på att ta hand om nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Täby är den kommun i landet som har flest antal anvisade personer med uppehållstillstånd som inte har tagits emot inom två månader.

Enligt lag får kommunerna två månader på sig efter en anvisning. Men många kommuner klarar inte uppgiften – tio kommuner har 50 eller fler anvisade nyanlända som fått vänta mer än två månader.

Sämst är Täby kommun. Där har 115 personer inte tagits emot inom två månader.

– Jag kan ha synpunkter på lagen, den är orimlig eftersom staten inte hjälper till, säger Leif Gripestam (M) som är kommunstyrelsens ordförande i Täby.

Långa bostadsköer

Han pekar på att Stockholms stads gemensamma bostadskö sedan tidigare har en kö på 600 000 personer och att det redan finns bostadsproblem i Stockholm.

– Finns det ingenstans att bo så går det inte att lösa. Det är staten som beter sig olämpligt och inte tar sitt ansvar, säger han.

Leif Gripestam säger också att anledningen till att det har tagit så lång tid för just Täby är att kommunen håller på att ta över statens stora asylboende i kommunen och att staten och fastighetsägarna inte har kommit överens när det gäller renoveringarna.

– Vi har en lösning, men det tar längre tid. Vi kommer att klara placeringarna för 2016 och 2017 innan nyår, säger han.

Få klarar mottagandet

Tusentals nyanlända väntar på kommunplacering i Sverige. Men kommunerna har bara tagit emot 80 procent av de nyanlända som fått uppehållstillstånd och ska kommunplaceras i år. Närmare 5 000 väntar på att bli mottagna före sista februari.

-Vi kommer att fortsätta att följa lagen och anvisa även om kommuner säger att de inte kan ta emot, säger Magnus Rodin, regionchef på Migrationsverket.

Bättre än förra året

Bara 64 kommuner är helt klara med sitt mottagande för i år.

– Men jämför vi med samma period förra året så har det fungerat bättre i år, säger Magnus Rodin.

2016 års anvisningar är i princip avklarade, uppger han. Förra veckan var bara ett fåtal ärenden kvar, men i de fallen väntas en lösning i närtid.

Tio kommuner som sticker ut

Täby: 115 personer

Kungsbacka: 109 personer

Lund: 103 personer

Tyresö: 89 personer

Jönköping: 87 personer

Malmö: 74 personer

Borås: 68 personer

Växjö: 55 personer

Härryda: 54 personer

Staffanstorp: 50 personer

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.