Hösthalkan ställer till med förseningar och inställda tunnelbanetåg.

Tåghalka vanligt under hösten

Publicerad

Så här års är det vanligt med hala spår och Stockholms tunnelbanetåg kan bli både försenade och inställda.

Mest ställer hösthalkan till det för tunnelbanans gröna linje, som har flest stationer utomhus. Något som Stockholm Direkt har skrivit om tidigare.

– Det är den här årstiden när vi måste köra extra försiktigt på grund av hösthalka, säger Fredrik Cawalli-Björkman på SL:s pressjour till SVT Stockholm.

Det som ställer till halkan är en kombination av det fuktiga vädret, förmultnade löv som virvlar runt i luften och annat skräp. Att det dessutom snöar då och då bidrar också.

Förseningar och inställda tåg

Hösthalkan kan ställa till rejäla problem och stockholmsresenärerna får räkna med både förseningar och inställda tunnelbanetåg till och från så här års. Halkan gör nämligen att tågförarna tvingas att köra extra långsamt.

– Man kör försiktigare helt enkelt. Men man tvättar också spåren med jämna mellanrum för att det ska bli bättre, säger Fredrik Cawalli-Björkman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer