Kvinnan ansågs ”rubba stämningen”. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Talade hemspråk på rasten – blev uppläxad av chefen

Publicerad

En anställd på Folktandvården i Stockholm har anmält sin arbetsgivare till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Enligt anmälan ska hon ha förbjudits att prata något annat språk än svenska i Folktandvårdens lokaler.

Det var under en lunchrast som kvinnan och en kollega pratade sitt modersmål. Enligt kvinnan, som anmält händelsen till DO, fanns ingen annan medarbetare i fikarummet.

När kvinnas chef klev in i rummet blev de ombedda att prata svenska. Chefen hänvisade till Folktandvårdens språkpolicy, som innebär att personal endast ska tala svenska på arbetstid och raster.

Medarbetaren ”rubbade stämningen”

Chefen ska ha sagt: ”Det offficiella språket i Sverige är svenska och det är det språk du får tala på jobbet, även under rasterna”, samt att kvinnan ”rubbade stämningen” på arbetsplatsen.

Men DO slår ner på Folktandvårdens språkpolicy. De menar att syftet med policyn, att främja samarbetet och den sociala samvaron på arbetsplatsen, är god och underlättar med ett gemensamt språk. Men att helt förbjuda medarbetare att prata något annat språk än svenska, anses inte vara nödvändigt.

DO har avslutat ärendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer