Många av de som vittnade idag mår så dåligt att de inte klarade av att vittna så länge Rakhmat Akilov befann sig i samma rum. Foto: Anders Molin / SVT

Tårfylld dag i Stockholms tingsrätt

Uppdaterad
Publicerad

De klarar inte av att se mannen som höll på att ta deras liv. När flera målsägande skulle vittna fick Akilov lämna rättssalen. Det blev en tårfylld dag i Stockholms tingsrätt.

Personerna som i dag vittnar i rättssalen var bara decimeter från att köras över av Rakhmat Akilov.

Mångaav dem mår så dåligt att de inte klarade av att vittna när Akilov befann sig i samma rum och under de flesta förhören fick hanlämna rättssalen.

Terrordådet i Stockholm

En ung kvinna med tårar i ögonen och darranderöst berättade hur hon lyckas gömma sig bakom en pelare samtidigtsom personen bredvid henne blir påkörd.

– Jag upplever det som atthan siktar på att köra rätt på mig. Jag kände vindpusten vina närlastbilen körde förbi, säger hon.

Kvinnan berättade också hur hon hjälpte tillatt trösta ett litet barn vars anhörig blev påkörd.

– Jag har barn isamma ålder och det var väldigt känslosamt och jobbigt, sägerkvinnan.

Ytterligare en ung kvinna vittnade i rättssalen ochberättade hur hon också suttit med ett skadat barn i knät.

Sömnsvårigheter och rädsla för höga ljud

Även ettförhör med en tonårsflicka spelades upp i rätten. Alla målsägandesom vittnade i dag berättade om hur de påverkats stark avhändelsen. De berättade om sömnsvårigheter, posttraumatiskastressymptom och rädsla för höga ljud och trafik.

– Jag är inte redoatt gå på den gatan igen. Kommer det en bil eller ett högt ljudblir jag skärrad, säger en kvinna.

Ett medelålders par vittnadeockså om hur de lyckats springa undan när lastbilen kom farande.

”Barnvagnen flyger över mig”

– Hade vi inte sprungit undan så hade vi inte suttit här i dag. Detär jobbigt, mycket jobbigt, säger mannen och torkar tårarna. Hansfru skadades när ett barn kastas ur sin barnvagn och faller mothennes ben.

– Jag kände hur något viner över mitt huvud och tror detär en bomb, men inser sedan att det är barnvagnen som flyger övermig, berättade kvinnan.

Barnet som kastades ur barnvagnen överlevde terrordådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet