Många av de som vittnade idag mår så dåligt att de inte klarade av att vittna så länge Rakhmat Akilov befann sig i samma rum. Foto: Anders Molin / SVT

Tårfylld dag i Stockholms tingsrätt

Publicerad

De klarar inte av att se mannen som höll på att ta deras liv. När flera målsägande skulle vittna fick Akilov lämna rättssalen. Det blev en tårfylld dag i Stockholms tingsrätt.

Personerna som i dag vittnar i rättssalen var bara decimeter från att köras över av Rakhmat Akilov.

Många av dem mår så dåligt att de inte klarade av att vittna när Akilov befann sig i samma rum och under de flesta förhören fick han lämna rättssalen.

En ung kvinna med tårar i ögonen och darrande röst berättade hur hon lyckas gömma sig bakom en pelare samtidigt som personen bredvid henne blir påkörd.

– Jag upplever det som att han siktar på att köra rätt på mig. Jag kände vindpusten vina när lastbilen körde förbi, säger hon.

Kvinnan berättade också hur hon hjälpte till att trösta ett litet barn vars anhörig blev påkörd.

– Jag har barn i samma ålder och det var väldigt känslosamt och jobbigt, säger kvinnan.

Ytterligare en ung kvinna vittnade i rättssalen och berättade hur hon också suttit med ett skadat barn i knät.

Sömnsvårigheter och rädsla för höga ljud

Även ett förhör med en tonårsflicka spelades upp i rätten. Alla målsägande som vittnade i dag berättade om hur de påverkats stark av händelsen. De berättade om sömnsvårigheter, posttraumatiska stressymptom och rädsla för höga ljud och trafik.

– Jag är inte redo att gå på den gatan igen. Kommer det en bil eller ett högt ljud blir jag skärrad, säger en kvinna.

Ett medelålders par vittnade också om hur de lyckats springa undan när lastbilen kom farande.

”Barnvagnen flyger över mig”

– Hade vi inte sprungit undan så hade vi inte suttit här i dag. Det är jobbigt, mycket jobbigt, säger mannen och torkar tårarna. Hans fru skadades när ett barn kastas ur sin barnvagn och faller mot hennes ben.

– Jag kände hur något viner över mitt huvud och tror det är en bomb, men inser sedan att det är barnvagnen som flyger över mig, berättade kvinnan.

Barnet som kastades ur barnvagnen överlevde terrordådet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet