Taxen Siri blev dödssjuk – men överlevde sjukdomen hon fått från råttor. Foto: Pia Heick/SVT

Taxen Siri dog nästan av råttsmittan

Uppdaterad
Publicerad

Råttinvasionen har drabbat flera områden i Stockholm. Taxen Siri i Gubbängen blev dödligt sjuk när hon fick den smittsamma sjukdomen leptospiros – av en råtta.

Pelargonerna blommar fortfarande i kolonilotten i Gubbängen. Men Lilian Dammhag har inte varit där på snart en månad på grund av råttorna. Råttorna blir allt fler, men problemet är inte djuret i sig, utan sjukdomen som sprids.  

– Hela området är fullt med råttor. Det är inte en man ser, utan flera. Det känns äckligt när de springer över fötterna, men det är hemskt nu när man vet att de bär på smittan, säger Lilian Dammhag. 

Råttplågan i Järva

Smittar djur och människor

Råttsmittan heter leptospiros och är en infektionssjukdom som orsakas av en bakterie. Och det är just smågnagarna som är den vanligaste smittbäraren. Men både människor och djur kan smittas och behandlas man inte i tid så kan sjukdomen bli dödlig. 

– När jag och hundarna var i kolonilotten så såg jag att Siri tuggade på råttbajs. Den natten kräktes hon och dagen efter var hon jättedålig.

LÄS MER: Råttinvasion på Östermalm

Efter två dagars diarré och flera veterinärbesök utan att någon diagnos hade fastställts, så påpekade Lilian Dammhag att Siri kunde ha smittats av råttsjukdomen leptospiros. En sjukdom hon hade uppmärksammat i en artikel. Proverna som veterinären tog visade att Lilian hade rätt. Hundens alla organ var slut och värdena var i botten.

Dödligt sjuk

– Hon var döende. Vi visste inte om hon skulle överleva. Men veterinären lyssnade på mig och antibiotika sattes in, berättar hon.

Lilian Dammhags tre andra hundar sattes också på antibiotikakur. Lilian själv har fått uppsöka sjukhus flera gånger för kontrollera att hon själv inte drabbats av smittan. 

– Jag har varit jätteorolig. Jag har tagit både njur- och leverprover, men det har inte visat någonting. 

Taxen Siri överlevde med nöd och näppe. Men vetskapen om att råttsjukdomen fortfarande sprids i Stockholm, begränsar Lilians liv. 

– Jag har inte varit i kolonilotten på en månad. Det är så jobbigt, jag har ju gjort så fint med pelargoner. Men hundarna kan ju få sjukdomen igen. Samhället förstår inte hur allvarlig den här sjukdomen är. Hade inte jag påtalat för veterinären att det troligtvis handlade om leptosiros, så hade Siri varit död idag.

Leptospiros – kan drabba både djur och människor

Leptospiros är en bakteriesjukdom som kan överföras mellan djur och människor och kallas också fältfeber. Sjukdomen finns i princip i hela världen men är vanligare i varma klimat.  I Sverige var den inte ovanlig hos människor under 1900-talets första hälft, men är numera mycket ovanlig.

Bakterien sprids framför allt via vilda smågnagare,  särskilt råttor. Den sprids främst via kontakt med urin från råttor eller andra smittade djur, eller vatten som förorenats av smittsam urin.

Om människor får bakterien blir det oftast en lätt infektion eller som en influensa, men det kan utvecklas till Weils sjukdom som är betydligt allvarligare med blodförgiftning. Smittade hundar får i typiska fall symptomen slöhet, feber och kräkningar.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Statens veterinärmedicinska anstalt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Råttplågan i Järva

Mer i ämnet