– Min mamma tyckte att jag skulle gå på det här lägret för att hon vill att jag ska vara mer social, säger Sebastian Hagert.

Teknikläger ska locka unga till att knacka kod

Uppdaterad
Publicerad

Sommarläger behöver inte bara bestå av hajk och utflykter. På Gålö i Stockholms skärgård pågår nu för första gången ett läger där barn och ungdomar får lära sig programmering och annat digitalt skapande.

Vera Blitz och Filippa Tobieson står vid lägrets station för 3D-skrivare. De visar en konformad modell på en datorskärm.

– Vi kommer att göra en vulkan i olika färger och sätta in lampor i den så att den lyser, säger de.

”Väcker en otrolig glöd”

De får handledning av ledaren Jamal Morris.

– Alla har ritat på papper, men nu får de testa på att skapa någonting i 3D som de sedan får ut i handen. Det väcker en otrolig glöd att fortsätta skapa.

Ledarna kommer från flera olika håll och lärosäten. De flesta läser vid KTH, som föreståndaren Sofie Borck Janeheim. Hon hoppas att lägret ska leda till att fler unga intresserar sig för IT-yrken, där det ofta råder brist på kompetens i dag.

– Vanliga hopp- och lekkollon har alltid funnits, men många barn söker sig inte till sådana läger. Plus att kombinera IT med ett läger gör att många provar på för första gången. Jag hoppas att de ska få med sig mycket inspiration så att de kan fortsätta med det här när de kommer hem, säger Sofie Borck Janeheim.

Mamma vill att han ska vara mer social

En av dem som kan knacka kod sedan tidigare är 12-årige Sebastian Hagert. I ett av husen på gården sitter han och skapar ett plattformsspel.

– Min mamma tyckte att jag skulle gå på det här lägret för att hon vill att jag ska vara mer social, säger Sebastian Hagert.

Har du varit mer social då?

– Ja, litegrann.

Alva Hammar, 12 år, sitter även hon inne och programmerar ett spel i sommarvärmen.

Ska man inte vara ute och bada på ett sommarläger?

– Det gör vi också, men det är roligt att ha ett ämne som man kan följa, säger Alva Hammar.

Lägret anordnas av den ideella föreningen ”Hello World!” med målet att tända framtidens ”digitala stjärnor”. Det riktar sig till barn och ungdomar från 12 till 16 år, och har plats för omkring 300 killar och tjejer under sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.