Region Stockholms app Alltid öppet där man bokar tid för covid-vaccination. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Teknisk miss öppnade vaccinbokning för yngre

Publicerad

Under tisdagen har personer i region Stockholm som tillhör fas 4 kunnat boka tid för vaccinering – trots att regionen inte öppnat för åldersgruppen ännu.

Vaccintider på Karolinska universitetssjukhuset gick under tisdagsförmiddagen att boka i regionens egen vårdapp för personer i fas 4, trots att tiderna var avsedda för fas 3. Enligt Claes Ruth som är funktionschef för medicinsk diagnostik på Karolinska universitetssjukhuset undersöker man nu vad det beror på.

– Vaccinationsprocessen, i nuläget avsedd för riskgrupper, har troligen använts på ett felaktigt sätt genom att människor som inte tillhör riskgrupper ändå bokar vaccinationstider, säger han.

Brev som intyg

Alla i fas 3 – som är 65 år eller äldre samt yngre som tillhör en riskgrupp – har fått ett brev hem och får sedan boka en tid. Men i själva tidsbokningen i appen är det inte tekniskt möjligt att begränsa bokningen till vissa medicinska riskgrupper eller diagnoskriterier, enligt Claes Ruth. Det skulle kunna förklara att även yngre som inte tillhör en riskgrupp har kunnat boka.

Systemet bygger på att man tar med sig sitt brev för att intyga på plats vid vaccineringen att man har rätt att få vaccin – utan både bokad tid och intyg kommer man inte att vaccineras i nuvarande fas.

På 1177.se står det att ”Bokningen för dig i fas 4 är inte öppen”. Enligt vaccinsamordnaren i region Stockholm Magnus Thyberg pågår en löpande bedömning av bokningstryck och andel vaccinerade i fas 3 för att besluta om nästa fas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Magnus Thyberg berättar att vaccinmottagningarna nu kommer att bli navet i vaccineringen. Foto: TT/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer