Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se museidirektören och stadsbyggnadsrådet kommentera byggprojektet Foto: arkitektbyrån Elding Oscarson

Parkering blir högteknologisk kupol – unik 3D

Publicerad

Tekniska museet bygger ut på sin bakgård men istället för parkering blir det en högteknologisk kupol. I kupolen ska man med avancerad teknik projicera mycket högupplösta tredimensionella bilder och interaktivt visualisera vetenskapligt material.

Tekniska museet  på Djurgården ska bygga ut inne på sin bakgård som idag rymmer en personalparkering. Hela bygget sker i trä med en speciell teknik som gör att byggnaden på 1 270 kvadratmeter blir självbärande utan balkar. Inne i byggnaden ryms en dom, en kupol med plats för cirka 150 personer.

Inne i domen, som ska få namnet Wizdome, kommer åtta avancerade projektorer att kunna visa tredimensionella mycket högupplösta bilder, ofta med vetenskapligt material som grund. En ”pilot” kan styra projektionerna och åstadkomma resor ut i rymden eller in i kroppens celler. Den avancerade tekniken har utvecklats i samarbete med Visualiseringscenter C i Norrköping.

Datorn möter människan

Museidirektören Peter Skogh är entusiastisk inför projektet.

– Vi lever i en tid där vi behöver förstå komplexa samband och då finns det idag ny teknik där datorn möter människan. Den här visualiseringstekniken kommer att bli fantastiskt spännande.

Bygget, som är privat finansierat, beräknas stå klart år 2022.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer