Telgebolaget betalade dyrt för nära konferens

Uppdaterad
Publicerad

När Telgebolaget styrelse hade konferens på hotell i Järna slutade notan på 43.484 kronor. Vd Stefan Hollmark och styrelseordförande Boel Godner (S) anser att kostnaden var berättigad.

– Vårt upplägg var konferens över två dagar. I samband med det lät vi alla dotterbolagen redogöra för det kommande året. Det var en strategikonferens, säger Telgebolagets vd Stefan Hollmark.

Totalt närvarade 28 styrelseledamöter och suppleanter på konferensen, huvudparten fritidspolitiker i Telge AB:s styrelse samt vd:arna för alla dotterbolagen. 22 av dem valde att övernatta på Hotell kulturhuset i Ytterjärna.

Notan med övernattningen för 22 bäddar plus mat blev 38.852 kronor. För de sex personer som inte övernattade blev kostnaden 4.632 kronor. Totalt landade allt på 43.484 kronor, enligt Stefan Hollmark.

Har du förståelse för dem som tycker att skattepengar inte ska gå till hotellvistelser?

– Det är inte fråga om skattemedel. Vi är helt finansierade på affärsmässiga grunder. Det är kunder som betalar för våra tjänster, säger Stefan Hollmark, som menar att konferensen var väldigt intensiv.

– Vi höll på långt in på kvällen och startade igen tidigt på morgonen. Vi gör ju upphandlingar av konferensanläggningar där man har möjlighet att sova. Det ger oss ett bättre pris, säger han.

Uppfattningen delas av Telge AB:s styrelseordförande Boel Godner (S).

Är det befogat att övernatta på hotell då de flesta har så kort väg hem?

– Det är väldigt sällan vi åker någonstans och vi började tidigt på fredagen. Det kan vara motiverat då och då. Nu tyckte vi det var ett bra sätt att använda tiden.

Tror du att det sticker i ögonen på Södertäljeborna att ni övernattar på hotell, när kommunen sparar in på så mycket annat?

– Det kanske det gör. Men vi har varit väldigt restriktiva både i de kommunala bolagen och kommunen med resor och övernattningar. Under min tid har vi till exempel inte rest utomlands alls.

Även ledamöterna tycks ha varit nöjda med konferensen. En av dem, Järnabon Michael Andersson (M), skriver på sin Facebook:

”Efter en mycket givande dag med varierat innehåll är det nog dax att kojsa på Ekologiskt hotell och konferens i antroposofisk miljö utanför Järna. Efter en mycket trevlig kväll med härliga styrelsevänner blir det nu en spännande natt som väntar. Undra om drömmarna är annorlunda här? Lite mer biodynamiska liksom?”

Styrelseledamöterna för Telge AB:s dotterbolag fanns däremot inte med på konferensen. När LT ringer till några får vi olika reaktioner på hotellövernattningen. En av dem säger:

– Jag reagerar på att man gör så här. Vi har blivit tillsagda att vara väldigt återhållsamma med med den här typen av utgifter. Och det är klart att det sticker i ögonen på folk att en del styrelseledamöter haft promenadavstånd hem men ändå övernattat på hotellet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer