Siriwan Mohamed har fått väggmålning i sin frisörsalong av konstnären Dale Harding. Konsten är skapt av rödockra. Här har anställda från frisörsalongen bidragit med saxar och sina händer som avtryck. Foto: SVT/ Amela Mahovic

Konsten flyttar in i butikerna i Tensta

Publicerad

I projektet ”Konst och affärer” flyttar konsten in i butikshyllor, skyltfönster och hemliga utrymmen i och runt Tensta centrum. Det här ska få fler att ta del av konsten i sin vardag, när man klipper håret eller går och handlar, menar initiativtagarna.

Från och med onsdag fram till januari nästa år kommer butiker i Tensta centrum att visa verk från 13 olika konstnärer. Konsten har ställts ut på väggar, hyllor och parketen. Med en app kan man få en guidad tur runt om i centrum. 

Siriwan Mohamed har fått konst i sin frisersalong. Och är jätteglad över det.

– Livet är en konst, säger han skrattandes och fortsätter:

– Det här betyder att någon tänker på oss, att någon bryr sig. Vi är glada att någon vill göra fint här, säger han.

Men vad har det för betydelse? Konsten är liten och passar in i miljön, kommer man förstå att det är konst och inte inredning?

– De har installerat konsten redan i onsdags, folk har varit här och tittat, varit nyfikna. Varför inte?, säger köttbutiksägaren Mohammed Omar.

”Vi vill att Stockholmare ska besöka oss”

Bröderna Mohammed och Amir Said Ibrahim har fått akvarelltavlor i sin klädesbutik. De är själva intresserade av att teckna och hoppas på att få träffa nya ansikten i butiken.

– Det är jättefint, vi hoppas att folk kommer, tittar och kanske vågar komma hit och handla lite. Nästa gång de kommer kanske de köper något fint här, säger Amir.

– Vi är nöjda att människor kommer från konsthallen så att de kan uppleva mer av Tensta. Det är bra, säger Mohammed Said Ibrahim.

Paul Elias äger en skomakarbutik och här visas verk i form av en film via en skärm.

– Det är musik, en berättelse om det. Kom hit så får ni se mer, säger han.

Alla ska ta del av konsten

Maria Lind är chef för konsthallen i Tensta. Det här är ett projekt mellan företagsföreningen, centrumägaren och konsthallen.

– Konsten ska finnas i vardagen, när man klipper sig eller handlar. Det är viktigt att konsten är tillgänglig för alla. Verken speglar ibland vad butikägaren är intresserad av.

Är det här kopplat till trygghetsfrågan?

Inte från vår sida, men det kanske kan få den effekten, säger Maria Lind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.