Attunda tingsrätt ska ta ställning till om en 45-åring som misstänks för utbildning avseende terroristbrott ska häktas. Foto: Janerik Henriksson/TT

Terrormisstänkt begärd häktad

Uppdaterad
Publicerad

En 45-åring som greps i Stockholmsområdet i måndags har begärts häktad misstänkt för utbildning avseende terroristbrott. Häktningsförhandlingen sker under torsdagen.

Åklagare Ronnie Jacobsson har begärt mannen häktad på den starkare misstankegraden, sannolika skäl.

Enligt uppgifter i häktningsframställan ska brottsligheten ha pågått från december 2013 till och med början av januari förra året, i Järfälla norr om Stockholm.

– Jag vill inte säga något mer om det här nu. Jag vill att tingsrätten ska få veta först vad det gäller, säger Ronnie Jacobsson.

45-åringen, med ursprung i Tjetjenien, har tidigare dömts för grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Enligt domen från Gävle tingsrätt i juni 2012 påstod mannen att han hade en pistol för att försvara sig eftersom han levde under dödshot från den tjetjenska underrättelsetjänsten. Han hade även tre sprängpatroner och två slagtändare.

När det gäller den 45-åring som greps i Örebro i måndags, misstänkt för rekrytering till terrorism, kommer Ronnie Jacobsson att under torsdagen ta ställning till om även denne ska begäras häktad. Misstankegraden där är lägre, skäligen misstänkt.

Mannen skulle höras igen under onsdagseftermiddagen.

Två gripna

Visa

I måndags greps först en 45-åring i Örebro, misstänkt för rekrytering till terrorism. Mannen har sedan i februari arbetat för en moské i Eskilstuna.

Senare på måndagen meddelade Säkerhetspolisen (Säpo) att en man som misstänks för utbildning avseende terroristbrott gripits i Stockholmsområdet. Även han är 45 år. Enligt Säpo är gripandena inte kopplade till varandra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenskar gripna för terrorbrott

Mer i ämnet