Terrorn har mötts med kärlek

Uppdaterad
Publicerad

Blommor, kramar och en stor hjälpsamhet. Så har Stockholm mött terrorn med kärlek de senaste dagarna.

– Aldrig varit med om något liknande, jag är tagen, säger Södermalmspolisens yttre befäl till SVT Nyheter.

I fredags slog terrorn till mot Stockholm city. En lastbil mejade ner flera personer på Drottninggatan. Fyra personer har dött och många är fortfarande skadade.

De senaste dagarna har terrorn besvarats med kärlek. Snabbt skapades hashtaggen #openstockholm där många stockholmare bjöd in människor som hade strandsatts eller kände sig otrygga i centrum efter lastbilsattacken.

Terrordådet i Stockholm

Många visade solidaritet och medmänsklighet. Vissa bjöd på mat, vissa erbjöd sängplats och andra erbjöd skjuts i sina bilar.

Mängder med blommor till polisen

På sociala medier visar personer världen över stöd genom hashtaggen #prayforstockholm och de senaste dagarna har mängden blommor och ljus ökat snabbt utanför varuhuset Åhléns där lastbilen körde in.

Många har också visat tacksamhet mot polisen och gett blommor till poliser på stan samt satt fast blommor på polisbilar i city. Andra har gått ihop och brett mellanmåls-mackor till polisen eller bara gått fram och gett dem en kram.

– Vi har mötts av en enorm värme och kärlek som jag aldrig varit med om tidigare under mina 25 år som polis. Detta är unikt. Jag är tagen, säger Johan Säfström, yttre befäl på Södermalm i Stockholm till SVT Nyheter.

Varför tror du att ni hyllas så nu?

– Många ser oss nog som den yttersta garanten mot det onda och har fått upp ögonen för att det är bra att vi finns. Sedan fungerar det väldigt dåligt ibland annars. Men när det händer något riktigt allvarligt så fungerar polisen bra.

”Vi har fått massor av kramar idag”

Under dagens manifestation på Sergels torg fortsatte hyllningarna av polisens insatser.

– Vi har fått massor av kramar idag. Många gråter och är både rörda och glada. Dessutom är vindrutan på bilen helt full av blommor. Det är väl ett sätt att uttrycka tacksamhet för att vi finns. Men vi gör ju bara vårt jobb, säger Johan Säfström.

Hur reagerar ni på dessa hyllningar?

– Just nu är vi bara förvånade, det här är vi ju inte vana vid. Imorgon måndag kanske det blir mer av normalläge igen, men vi ska försöka göra något bra av det här.

Blommorna får sitta kvar på bilen

Johan Säfström kallar sig själv ”luttrad och bitter” men hoppas att kärleksbombningen ska kunna få honom att ”snäppa upp sig ett par pinnhål”.

Vad ska ni göra med alla blommorna?

– Jag vet faktiskt inte. Man kan ju inte ta hem dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet