Helikopter hovrar över Hjorthagen Foto: Jonathan Fogelberg

Terrorövning höll Hjorthagenbor vakna

Uppdaterad
Publicerad

Höga smällar höll boende i Hjorthagen vakna under måndagskvällen. I sociala medier frågade sig många vad som egentligen hände.

– När jag hörde granaten smälla av fattade jag att det var en övning, säger Jonathan Fogelberg, boende i området.

”Man tror ju att det är krig. Skandal att ingen skickat ut information”, ”Shit, det smällde”. Kommentarer om smällar i Hjorthagen strömmade in i sociala medier under måndagskvällen. Men något krig var det inte tal om, istället handlade det om terrorövningen som polisen, försvarsmakten och säkerhetspolisen genomför den här veckan.

Jonathan Fogelberg bor i Hjorthagen och hade precis somnat när två helikoptrar flög in över området.

Jonathan Fogelberg tog bilder från måndagskvällen Foto: Privat

– Jag såg först en helikopter helt utan lampor. Det var en militärhelikopter. När jag hörde granaten smälla av fattade jag att det var en övning. Två andra helikoptrar hovrade helt stilla i 45 minuter, berättar han.

”Vissa ringde 112”

Jonathan Fogelberg tycker att det är befogat att militär och polis övar utan att informera allmänheten i förväg. Men han förstår att det kan vara svårt för många att ta del av den information som finns publicerat på exempelvis polisens hemsida.

– Vissa ringde 112. Men har man inte Facebook eller tillgång till dator så vet man kanske inte vart man ska vända sig. Jag var lugn, men jag förstår om andra inte var det, säger han.

SOS Alarm bekräftar för SVT att det kom in flera samtal relaterade till terrorövning.

”Jag fick hjärtklappning”

En som inte tog terrorövningen med lugn var 80-åriga Eva Englund.

– Jag fick hjärtklappning. Folk rusade ut för att se vad som hände, det var väldigt otäckt, berättar hon.

Det var först när hon ringde polisen som hon blev varse om terrorövningen som pågick utanför hennes dörr.

– De sa att allt gick att läsa på polisens hemsida, men det är inte alla som har tillgång till nätverk när man är 80 år. Det finns de som är äldre här också, säger hon.

Polisen ger inga detaljer

När SVT Nyheter Stockholm kontaktar polisen för att fråga om måndagens terrorövning så blir svaret kort och koncist: ”Vi har av säkerhetsskäl inte kunnat informera mer detaljerat om övningen än det som står på hemsidan.”

Övningen fortsätter veckan ut. Men vilket område som hamnar i skottgluggen då, förblir en hemlighet.

Foto: Jonathan Fogelberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.