Foto: TTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Timbuktu invigningstalar på Pride

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagskvällen invigdes årets upplaga av Stockholm Pride. Det traditionella invigningstalet hölls i år av Jason ”Timbuktu” Diakité.
– Vad är normalt, och vem fan vill vara det?, frågade han i sitt invigningstal.

Klockan 17 på onsdagen öppnades portarna till Pride park på Östermalms IP i Stockholm. Runt femtontusen personer uppges ha trotsat regnet för att delta i den stora invigningsfesten. Årets tema för festivalen är ”Gör slut”, ett tema som  ska uppmuntra till att förändra normer.

– Vi måste uppnå lika rättigheter för alla. Jag är villig att offra all tid jag kan för att göra Sverige till världens mest jämlika land, sa hiphopartisten Jason ”Timbuktu” Diakité, som höll invigningstalet i årets Pride.

Sandra Ehne, ordförande för Stockholm Pride är stolt och glad över årets invigningstal, säger hon.

– Han är en stark antirasistisk röst och en stor förebild i kampen för mänskliga rättigheter, där hbtq-rättigheter ingår. Vi vill visa ännu tydligare allas rätt att vara vem de vill vara, säger Sandra Ehne, ordförande för Stockholm Pride.

– Vi vill uppmana alla att göra slut med det som begränsar, alla normer som håller oss tillbaka och det som trycker ned oss, säger Sandra Ehne.

– Pride behövs för att det finns så mycket idéer om hur vi ska vara, vem vi ska älska, så vi behöver mötas för att stärkas för att klara av att ändra, säger hon.

”Homogent musikutbud”

Stockholm Pride avslutas den 1 augusti. Programmet är fullt av programpunkter, från seminarier till musik, på festivalens baser Pride park, Pride house, Kinkykvarteret, Pride ung och Pride city.

En nyhet för i år är att Pride för första gången gästas av hiphopartister. På (För)festen på fredagen i Pride park spelar bland andra Grillat & Grändy och Lilla Namo.

– Stockholm Pride har historiskt haft ett smalare musikutbud på sin scen, med mer pop och schlager. Det finns ingen grupp som är så heterogen som hbtq-communityt, men vi får vara transparenta och erkänna att musikbudet har varit extremt homogent genom åren och många har inte kunnat identifiera sig. Poängen med bokningen är att visa på den mångfald som finns i communityt. Vi ville boka akter som till 100 procent står bakom budskapet och kämpar för mänskliga rättigheter och hbtq-rättigheter. Det känns fantastiskt, säger Jessica W Sandberg, producent för (För)festen.

Fakta: Stockholm Pride 2015

Visa

Årets upplaga av Stockholm Pride äger rum i huvudstaden 27/7-1/8.

Invigningsgalan hålls i Pride park på Östermalms IP den 29/7. Årets invigningstalare är Timbuktu.

Bland de artister som uppträder under invigningsgalan och Pride finns Ace Wilder, Meja och Lilla Namo.

För årets Pride-låt ”My revolution” står popartisten Mariette.

Prideparaden avgår från Mariatorget klockan 13 lördagen den 1 augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stockholm Pride 2015

Mer i ämnet