Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tio socialdemokrater i Botkyrka kommun har skickat brev till partiledningen för att få hjälp med vad de anser vara en ”ohållbar situation” inom socialdemokratin. Hör kommunstyrelsens ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S) svara på kritiken. Foto: SVT

Tio socialdemokrater i Botkyrka larmar om hot och repressalier i partiet

Uppdaterad
Publicerad

I ett brev till centrala partitoppen vädjar nu tio socialdemokrater i Botkyrka om hjälp. De skriver att den nya styrelsen i den socialdemokratiska arbetarekommunen med hjälp av utpressning och hot om repressalier försöker skriva om bidragsregler för studieförbund, bland annat efter utredningen om bedrägeri i ABF.

– I brevet har vi bönat och bett partisekreterare Tobias Baudin och övriga partiledningen att agera utifrån det som händer i Botkyrka men inget händer. Vi har hittills inte hört någonting, säger Melissa Besara (S), som är ledamot i kommunfullmäktige och som nyligen avsagt sig jobbet som politisk sekreterare i kommunen.

Kommunstyrelsens ordförande: ”Brevet är bisarrt”

Kommunstyrelsen slår i sin tur ifrån sig anklagelserna. Ordföranden Emanuel Ksiazkiewicz (S) beskriver brevets innehåll som ”bisarrt”.

Maktkamp inom S i Botkyrka

– Vi har sträckt ut en hand men när ingen tar emot den, då blir det svårt att läka såren, säger Emanuel Ksiazkiewicz (S), som tog över som kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka efter petade Ebba Östlin.

De tio artikelförfattarna för socialdemokraterna, där kommunfullmäktiges ordförande Marcus Ekstrand och kultur- och fritidsnämndens ordförande Robert Aslan är mest profilerade, skriver att ”utvecklingen i Botkyrka är fullständigt ohållbar och att den försätter oss alla i en enormt svår situation”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av händelseutvecklingen – på 60 sekunder. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktkamp inom S i Botkyrka

Mer i ämnet