Tjänstemän riskerar polisanmälas

Uppdaterad
Publicerad

Kommunledningen säger idag att det kan bli aktuellt att polisanmäla de tjänstemän i Huddinge som hyrt kommunens villor till pris långt under marknadsvärde.

Alla hyresavtal med fel hyra har dessutom sagts upp och inga nya uthyrningar sker längre.

-Jag blir förbannad när jag hör hur man hanterat frågan under 20-30-års tid. Det har varit starka reaktioner både bland Huddingebor och politiker, säger Daniel Dronjak Nordqvist, kommunalråd i Huddinge.

Det handlar om ett 60-tal villor och fritidhus i Huddinge. Kommunala tjänstemän har inte bara gått före bostadskön, de har dessutom fått hyran sänkt med hälften. En tjänsteman fick tex hyra en centralt belägen villa för 4500 kr i månaden.

”Överraskad”
-Jag får säga att jag är överraskad av omfattningen av problemen. Rapporten visar att vi har problem med förvaltningskulturen och värderingarna. Vi måste upprätthålla en god kultur där alla känner att de jobbar i Huddingebornas tjänst, för deras bästa, säger Emil Högberg (S), oppositionsråd.

Revisionsbyrån EY som granskat kommunen menar att man brustit i sin hantering gällande uthyrning av hus, att regler och rutiner varit oklara och att jäv förekommit. Nu sjösätts därför ett åtgärdsprogram där bla samtliga hyresavtal med fel hyra sägs upp och en skattejurist kopplas in. Fyra tjänstemän har stängts av från sina jobb och det kan bli aktuellt med polisanmälan.

”Kan bli tuffare åtgärder”
– Det utesluter jag inte. Det kan bli frågan och fler och tuffare åtgärder. Men då måste alla kort upp på bordet och det har vi inte, vi har inte alla svar ännu, säger Daniel Dronjak Nordqvist, kommunalråd i Huddinge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Huddinges frikostiga hyresavtal

Mer i ämnet