Tjänstemännens hyresavtal sägs upp

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga kommunala tjänstemännen i Huddinge som hyrt kommunens villor för ett pris under marknadsvärdet har fått sina hyresavtal uppsagda. En extern granskning av ett revisorföretag visar att något liknande kan hända igen.

Förutom att hyresavtalen med fel hyra sägs upp, ska kommunen vidta en rad andra åtgärder så jäv inte förekommer igen, berättar Huddinges kommundirektör Vesna Jovic.

– Vi kommer kolla igenom samtliga hus som kommunen äger och utvärdera om de fyller ett strategiskt syfte eller ej, och de som inte håller de kraven ska vi sälja.

Problem med organisationen

Den externa utredning, gjort av revisorföretaget EY (tidigare Ernst and Young) skriver att en lösning  tydligare regelverk för jäv inte räcker för att något liknande inte ska hända igen i Huddinge Kommun. Problemet är djupt rotat i organisationens kultur och värderingsgrund.

Enligt granskningen ska det vara känt i organisationen att tjänstemän hanterat egna ärenden, och att man istället för att följa regler, fortsatt göra ”som man alltid gjort”. Något kommunen ska försöka åtgärda.

– Det kan inte fortsätta så här. Detta är oacceptabelt och vi ska göra en utförlig analys av organisationens värderingsgrund, säger kommundirektören Vesna Jovic.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Huddinges frikostiga hyresavtal

Mer i ämnet