Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tobias Baudin (S) frågades ut om situationen i Botkyrka i Aktuellt. Foto: SVT

Tobias Baudin (S) om situationen i Botkyrka

Uppdaterad
Publicerad

Nedlagda fritidsgårdar, gängkriminella kopplingar och en bortröstad partitopp i Botkyrka. Det är ingredienser i den strid som pågår inom Socialdemokraterna i Botkyrka.

– Jag vill gå till botten med detta, säger socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Det var när Ebba Östlin(S) på det lokala medlemsmötet inte fick förnyat förtroende för att fortsätta som kommunstyrelsens ordförande som striden nådde nya nivåer.

Förtroendeomröstningen har kantats av frågetecken och efteråt beskrivits som en kupp då det på mötet fanns flera helt nya medlemmar, varav minst en med kriminella kopplingar. Samtidigt finns en annan falang som avfärdar kuppanklagelserna.

Maktkamp inom S i Botkyrka

Det har tidigare rapporterats om att missnöjet skulle ha väckts efter hanteringen av ABF:s fritidsverksamhet. Men både Katarina Berggren (S), som är sammankallande i valberedningen och deltog på medlemsmötet, och ABF menar dock att frågan har pågått i flera år och inte är kopplad till ABF.

– Vi måste grundläggande jobba med detta och ta reda på mer, säger Tobias Baudin till SVT.

SVT har tidigare avslöjat att anhängare till Ebba Östlin har tagit emot hotfulla meddelanden efter omröstningen. Socialdemokraterna har startat en utredning där man utreder gängkopplingar i partet. Gängkriminella kan inte vara medlemmar i partiet, har Baudin sagt.

Hör partisekreterare Tobias Baudin (S) i Aktuellt  om situationen och partiets utredning av händelsen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktkamp inom S i Botkyrka

Mer i ämnet