Tommy Deogan anställd av SD

Uppdaterad
Publicerad

Tommy Deogan har anställts av SD:s riksdagskansli samtidigt som han har uppdrag för Centerpartiet, det avslöjar tidningen Expo.

– Jag har valt att jobba för ett parti som ser problemen för vad de är, ifrån ett parti som ser problem och blandar ihop dessa med rasism, säger han.

Den lokala centerpolitikern överraskar med att plötsligt byta politisk inriktning. Tommy Deogan har fått ett passerkort till riksdagen som anställd för Sverigedemokraterna, skriver Expo. Han ska arbeta med utanförskapsfrågor i förorten. Ett område som han anser att andra partier förutom SD inte vågar lyfta.

– Mina åsikter är precis desamma som de var för en månad sedan. För att jobba med ett utanförskap måste man också kunna se och prata om problem, säger han.

Vad ser du för problem?

– Det blir fler parallella och segregerade samhällen men vi pratar inte om det. Vi vågar inte ens åka dit och hänga upp våra affischer och prata om problemen. Det kan inte jag stå upp för.

Flera politiska uppdrag

Tommy Deogan är suppleant i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, ersättare i landstingsfullmäktige och ordinarie ledamot i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri i landstinget.

I valet 2014 ställde Deogan upp som kandidat på Centerpartiets listor till såväl riksdagen, Stockholms stad som Stockholms läns landsting. Fram tills nyligen har han arbetat som politisk sekreterare för Centerpartiet i Haninge. Enligt Tommy Deogan har han avslutat sina politiska uppdrag för Centerpartiet.

– När jag fick det här beslutet så meddelade jag min närmaste arbetsgivare inom partiet om det, säger han.

Anledningen till avhoppet är att han inte längre har något förtroende för Centerpartiets politik.

– Efter tiden i partiet så tappade jag helt förtroendet för deras politik, som lett till det utanförskap som vi har i Sverige.

På vilket sätt har deras politik drivit fram ett utanförskap?

– De har suttit vid makten tillsammans med de rödgröna under mina 36 år i alla fall och vi har det samhället som vi har idag. Det finns en rädsla och en moralpanik i samhället som gör att vi inte vill se de problem vi har allt, utan allt är rasism.

Hans uttalande förvånar Christina Linderholm som är ordförande för Stockholmscentern.

– Centerpartiet är betraktat som ett av de mer öppna partierna som vi har i Sverige och som vågar väldigt mycket av debatten kring flyktingfrågor och utanförskap.

Ska locka förortsväljare

Sverigedemokraterna ska börja arbeta med en målgruppsanpassad kommunikation, där man bland annat ska rikta sig mot vad partiet kallar för utanförskapsområden i landet.

– Vi kommer börja med ett ganska omfattande program som ska rikta sig mot vissa typer förorter, som har Tommy en bra kompetens kring. Bland annat genom hans engagemang i Non Violence och Ung08-festivalerna, säger Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein.

Är det ett sätt att locka fler väljare i det här områdena?

– Självklart. Vi är parti som är ute efter att söka nya väljare och lyfta frågor som intresserar folk i de här områdena.

Christina Linderholm känner inte till SD:s nya strategi men hon anser att partiet för en negativ retorik gentemot många som bor i Stockholms förorter.

– Partiet står för att man ska exkludera människor från andra länder och av andra hudfärger.

Engagerat sig mot våld 

Tommy Deogan har gjort sig ett namn som författare och föreläsare mot våld. Hans bror blev år 2002 det första dödsoffret för fotbollshuliganism i Sverige.

Inför Centerpartiets nomineringsomröstning beskrevs Deogan ha ”initierat flera olika insatser och projekt för att förebygga samt förhindra droger, våld och rasism”.

Förvånad över avhoppet

För Centerpartiets andre vice ordförande, EU-parlamentarikern Fredrik Federley kom avhoppet som en chock.

– Någonting har uppenbarligen hänt som har gjort att han genomgått en ganska stor förändring både politiskt och personlighetsmässigt, säger Fredrick Federley (C) till Expo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.