Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En av de sista bilderna som togs på Peter Plax. Foto: Privat

Tonåring döms till vård för mordet på Peter Plax i Sollentuna

Uppdaterad
Publicerad

En 16-årig pojke döms till rättspsykiatrisk vård för mord på sin jämnårige kamrat Peter Plax i Sollentuna den 2 augusti i år. Pojken, som bedöms lida av en allvarlig psykisk störning, döms även för förberedelse till mord av en äldre kamrat.

Offret, Peter Plax, hittades svårt skadad vid en badplats i Sollentuna norr om Stockholm den 2 augusti. Han hittades sedan den misstänkte själv ringt polisen och uppgett att han hade begått ett grovt brott. Peter Plax flögs till sjukhus med ambulanshelikopter men hans liv gick inte att rädda.

På grund av bland annat 16-åringens unga ålder har förhandlingen i tingsrätten hållits inom stängda dörrar. Enligt tingsrätten har 16-åringens uppgifter under förhandlingen varit knapphändiga, men tingsrätten anser att det är ställt bortom rimligt tvivel att 16-åringen begått de brott som han åtalats för.

Något klart motiv har inte kommit fram under rättegången, men enligt tingsrätten finns det omfattande bevisning i form av blod och dna-analyser, obduktionsprotokoll, övervakningsfilmer, SMS-trafik och andra tekniska och medicinska undersökningar.

”Utomordentligt högt straffvärde”

Tingsrätten skriver att 16-åringens gärningar har ett ”utomordentligt högt straffvärde som motsvarar ett mycket långt fängelsestraff”. Men då 16-åringen anses ha en allvarlig psykisk störning, som även fanns vid tidpunkten för mordet, så döms han istället till rättspsykiatrisk vård.

Tingsrätten anser att det finns en risk att 16-åringen återfaller i allvarlig brottslighet, och därför ska vården vara förenad med särskild utskrivningsprövning.

Den dömde 16-åringen ska även betala skadestånd på totalt 306 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer