Tonårsgäng bakom ”expresskidnappningar” i nordvästra Stockholm

Publicerad

En våg av brutala ”expresskidnappningar”, där rånoffer hölls fast under vapenhot efter att de avtvingats bankomatkort och -koder, drabbade i höstas nordvästra Stockholm, rapporterar DN. Rånarna visade sig till största del vara pojkar och män i tonåren, och polis och åklagare hamnade i konflikt med socialtjänsten till följd av en annorlunda syn om förutsättningar om tvångsvård av unga.

Under förra hösten skakades flera stadsdelar i nordvästra Stockholm av en våg av en brutal typ av rån. Grupper av unga rånare gav sig på ensamma personer eller par utomhus och tvingade under vapenhot till sig värdesaker och bankomatkort, rapporterar Dagens Nyheter.

Offren tvingades också uppge koderna till sina kort. En av gärningsmännen stannade sedan kvar på plats med offret som gisslan, medan medhjälpare tog sig till en bankomat för att kontrollera att koden var giltig och ta ut större summor pengar.

Först då släpptes rånoffren fria. I vissa kunde de då ha hållits fast av rånarna, ofta under direkt vapenhot, i över en halvtimme.

”Långvarigt obehag”

– Det här är en metod som vi inte sett innan, där de drabbade utsätts för ett långvarigt och allvarligt obehag, säger Daniel Ångman, chef för Rinkebypolisens ungdomsgrupp, till DN.

Sammanlagt drabbades 24 personer mellan september och november 2016.

Unga rånare

Redan i början av oktober greps en 16-årig pojke, hemmahörande i området och tidigare tvångsvårdad för drogbruk och kriminalitet. Han misstänks för sex av rånen och häktas i avvaktan på utredning.

Polisen kunde senare fortsätta gripa ett antal jämnåriga.

– Rånarna var unga, det förstod vid snabbt. De hade uppenbarligen sett att det här fungerade och bestämt sig för att fortsätta, säger Daniel Ångman till DN.

Storföretag reagerade

Rånen fortsatte trots gripandena, och flera stora företag i affärsområdet i Kista börjar också trycka på polisen efter att flera av deras anställda blivit utsatta på väg hem från jobbet.

– Vi gick ut med varningar till personalen och begärde ett möte med polisen för att förvissa oss om att det tog det här på allvar, säger Imran Bukhari, säkerhetschef på Ericsson i Kista, till DN.

Åklagare och socialtjänst i konflikt

När rånvågen fortsätter och åtal dröjer bestämmer sedan tingsrätten att släppa den gripna 16-åringen ur häktet då det anses inhumant att hålla denna inlåst under längre tid.

Polisen uppmanar då socialtjänsten att ta ett beslut om att återigen ta in pojken för tvångsvård, men trots en utredning sker detta inte. En konflikt uppstår mellan åklagare och socialtjänst.

– Jag tycker inte att socialtjänsten tar problemen på tillräckligt allvar. Det är deras ansvar att en betryggande övervakning sker om det finns risk för att en ungdom begår brott, säger kammaråklagare Liselotte Nilsson till DN.

– Jag förstår mycket väl att polis och åklagare blir upprörda, men lagstiftaren har inte gett oss i uppdrag att se till samhällsskyddet. Det vi ska göra är att ge vård utifrån individuella behov, säger Ann Gardeström, enhetschef på utredningsenheten barn och ungdom i Hässelby-Vällingby, till DN.

Rättegång nu i mars

Just den här 16-åringen grips återigen i november, misstänkt för nya rån och ett knivöverfall.

Nu i veckan väntas åtal mot 16-åringen och flera andra tonårspojkar. I slutet av mars inleds rättegången mot tio pojkar i övre tonåldern.

– Det verkar som att ledargestalterna har lockat in mindre brottserfarna killar som medhjälpare. En del av de inblandade har erkänt, andra nekar fortfarande, säger Daniel Ångman till DN.

Sedan slutet av november har inga liknande ”expresskidnappningar” skett i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.