Alla patienter vårdas i enkelrum med tillhörande badrum. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Toppchef hoppar av Nya Karolinska

Uppdaterad
Publicerad
Storsjukhuset Nya Karolinska i Solna ska öppna om mindre än en vecka. Men nu slår Jan Liska, en av de tilltänkta toppcheferna, larm om brister i hjärtsjukvården och förespråkar att öppnandet skjuts fram, skriver Svenska Dagbladet.

Hjärtkirurgen Jan Liska skulle bli en av Nya Karolinskas tyngsta chefer. Men nu hoppar han av, det skriver Svenska Dagbladet.

Flera av cheferna för hjärtsjukvården har på kort tid fått sluta eller hoppat av självmant. Liska berättar att droppen för honom själv var en övning som hölls nyligen.

– Den blev ett fullständigt misslyckande. Folk visste inte vad de skulle göra, organisationen blev bara förvirrande och tekniken med larm, övervakningsutrustning, telefoner och dörrlås fungerade inte, säger Liska till SvD.

”Allvarliga risker med patientsäkerheten”

Han anser att sjukhusledningen måste överväga att skjuta på starten.

– Det finns allvarliga risker med patientsäkerheten om man öppnar sjukhuset samtidigt som man inför en ny och helt oprövad organisation med temavård och värdebaserad vård. Konceptet fungerar inte, det har inte gjort det någonstans i världen.

David Konrad, funktionschef för anestesi, intensivvård och operation på Karolinska i Solna och Huddinge, håller med om att situationen är besvärlig just nu. Av säkerhetsskäl kommer man därför att dra ner på planerade operationer, som skjuts på framtiden.

Konrad lovar däremot att alla patienter som behöver intensivvård ska tas omhand.

– Det är livsavgörande, säger han till SvD.

”Beklagligt”

Patrik Rossi, ansvarig för tema hjärt- och kärl Nya Karolinska, är inte orolig för patientsäkerheten i samband med flytten till den nya sjuhusbyggnaden. Det uppger han i ett pressmeddelande under förmiddagen.

– Vi är mycket vana att bedöma och övervaka patientsäkerhetsfrågor och just inför flytten har vi sett till att skapa än mer utrymme för patientsäkerheten. Detta gör vi genom att minska kapaciteten under flyttperioden och genom vårt samarbete inom hjärtvården med Uppsala, Örebro och de andra sjukhusen i länet, säger han.

Han säger vidare att man som verksamhetschef behöver tro på den nya organisation som Karolinska tagit beslut om.

– Det är beklagligt att Jan Liska inte känner det stöd som behövs; men jag respekterar hans beslut att avsäga sig chefsrollen, Patrik Ross.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen på Nya Karolinska

Mer i ämnet