Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här bemöter Bashir Aman Ali från partiet Nyans kritiken mot hans uttalanden. Foto: Eleni Terzitane/SVT

Toppkandidat i partiet Nyans: ”Muslimer fängslas utan rättegång”

Uppdaterad
Publicerad

Bashir Aman Ali från Kista kandiderar för partiet Nyans räkning till riksdag, region och kommunfullmäktige i Stockholms stad. I augusti talade han under ett av partiets valmöten i Rinkeby där han gjorde uttalanden som väckt kritik. Han har bland annat sagt att i Sverige kan muslimer fängslas, eller ”hamna under jord i tolv månader” utan rättegång och utan bevis.

När SVT Nyheter Stockholm frågar Bashir Aman Ali om han har belägg för påståendet ger han som exempel fallet med Gävleimamen Abo Raad som frihetsberövades och fick ett utvisningsbeslut då han ansågs utgöra ett hot mot rikets säkerhet. Men på mötet lät det som att muslimer i allmänhet kan drabbas.

Kritiken mot uttalandena har handlat om att Bashir Aman Ali sprider konspirationsteorier och att partiet för en polariserande retorik.

Riskerar inte partiet Nyans politik att öka segregationen genom att rikta sig in på en specifik samhällsgrupp, i det här fallet muslimer?

– Vi vill stödja alla som känner sig utsatta i samhället och det finns flera samhällsgrupper som upplever utsatthet i Sverige. Judar, kristna, samer och muslimer. Vi ser dock att muslimer är den gruppen som är mest utsatt, därför vill vi driva en politik som gynnar muslimer och visa att vi inte accepterar att man som muslim marginaliseras och inte har samma rättigheter som alla andra svenska medborgare, säger Bashir Aman Ali.

Hör honom bemöta kritiken mot uttalandena i videon ovan.

Tidigare dömd för ekobrott

Bashir Aman Ali är grundare till Al-Azharstiftelsen, numera Stiftelsen för Bildning i Sverige, och dömdes 2019 vid Stockholms tingsrätt till fängelse i 4,5 år för flera grova ekobrott efter att ha låtit föra ut tio miljoner kronor från stiftelsen för att starta en islamisk bank. Han fick dessutom näringsförbud i åtta år.

Bashir Aman Ali avtjänade sitt straff och släpptes fri efter tre år på Kumlaanstalten. Han nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2022

Mer i ämnet