– Vi fokuserar på hur ställena fungerar ur ett arbetplatsperspektiv, inte om det finns bra eller dåliga kanelbullar, säger vd Peter Henning. Foto: SVT.Visa alla (3)
Visa alla (3)

Toppkrogar blir frilanskontor

Publicerad

Nu kan den som behöver en tillfällig kontorsplats hyra in sig per timme på några av Stockholms restauranger och caféer – ett sätt att utnyttja dyra lokaler som annars står tomma stora delar av dagen.

Ny teknik och en alltmer flexibel arbetsmarknad har gjort att många nu väljer att jobba på annan plats än på det traditionella kontoret. Men det är inte alla caféägare som är så förtjusta i att det sitter personer som arbetar i flera timmar i deras lokaler efter att ha köpt en kopp kaffe.

– Efter en stund börjar man känna sig lite obekväm. Dessutom är miljön inte alltid den bästa. Borden kan ha fel höjd och det kan vara för mörkt och bullrigt, säger Peter Henning som under många år suttit på caféer och andra offentliga platser när han jobbat som konsult.

Hyr per timme

Men nu kan den som behöver en tillfällig kontorsplats i Stockholm hyra in sig per timme på några av stadens caféer och restauranger med hjälp av en ny app.

I hyran på 45 kr och uppåt ingår kaffe, men om man betalar mer kan man även få lagad mat.

– Vi fokuserar på hur ställena fungerar ur ett arbetplatsperspektiv – om lokalen är ljus, att det finns eluttag, om det finns stora ytor och liknande. Det står inget om stället har bra eller dåliga kanelbullar, säger Peter Henning som är vd för Palaver Place som skapat appen.

Men man kan ju sätta sig på vilket café som helst och jobba. Varför behövs den här appen?

– Du gör en överenskommelse med krogen eller caféet du jobbar på. Båda parter tycker att det är okej att du sitter kvar i flera timmar, säger Peter Henning.

Flera toppkrogar är med

Flera krogar som är med i projektet drivs av kändiskockar som Melker Andersson och Marcus Samuelsson.

För dem blir det här ett sätt att utnyttja dyra lokaler som annars skulle stå tomma stora delar av dagen.

– Vi har inte fullt här hela tiden och det här blir en perfekt möjlighet för oss att få in nya gäster som kan sitta här och jobba, säger Victor Triantafillidis, som är vd för Clarion Hotel Stockholm där det ligger en restaurang i bottenplanet.

Arbetsmiljön ett konkurrensmedel

Christina Bodin Danielsson är kontorsforskare på KTH. Hon menar att det fasta kontoret alltmer går mot att bli en mötesplats där man diskuterar företagets gemensamma ramar och idéer – inte ett ställe där man utför sitt jobb.

Allt högre kontorskostnader har också gjort att platsytan per anställd halverats de senaste åren. Det här gör att arbetsgivarna måste börja tänka mer på kontorsmiljöerna framöver om de vill kunna locka till sig rätt medarbetare.

– Möjligheten att jobba på andra ställen kommer att tvinga företagen att skapa bättre arbetsmiljöer där man trivs och kan bli inspirerad. Om en anställd arbetar bättre på en annan plats, måste chefen verkligen kunna motivera varför personen ska komma in till det fasta kontoret i stället, menar Christina Bodin Danielsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer