Polisen väntas topsa allt fler misstänkta brottslingar. Sofia Zakrisson, utredare grova brott i Stockholm. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Våldtäkt klarades upp efter sju år – topsning viktigt verktyg i jakt på brottslingar

Uppdaterad
Publicerad

En man som stoppades misstänkt för olovlig körning och grovt rattfylleri i Tyresö kommun topsades i samband med polisingripandet. Åtgärden ledde till att en våldtäkt från 2013 kunde klaras upp och mannen har nu dömts i tingsrätten.

I november för knappt sju år sen våldtogs en kvinna utomhus när hon var på väg hem från ett restaurangbesök i södra Stockholm. Dna från den misstänkta gärningsmannen säkrades på brottsplatsen, men någon gärningsman greps aldrig.

Allt detta ändrades när en patrull valde att topsa en man under ett helt annat polisingripande, sju år senare.

– Exemplet visar vikten av att topsa personer i enklare ärenden, för att klara upp grova brott där vi inte har identifierat någon gärningsperson, säger Sofia Zakrisson, utredare i polisområde Stockholm syd.

Mannen dömdes i Södertörns tingsrätt för våldtäkt, olovlig körning och grovt rattfylleri till två års fängelse och utvisning från Sverige i tio år.

I Sverige finns i dag närmare 200 000 dna-profiler

Flest finns i dna-registret där över 150 000 brottslingar, som dömts fängelse eller strafföreläggande, hamnat. I utredningsregistret finns nästan 14 000 identiteter. Dessa körs mot spårregistret men raderas sen om ärendet läggs ner.

I spårregistret finns i skrivande stund 38 623 okända dna-profiler från brottsplatser som väntar på träff.

Antalet topsningar väntas öka

Antalet topsningar ökade i Stockholmsregionen med närmare 25 procent mellan 2018 och 2019. I år har polisen inte kunnat topsa lika många på grund av pandemin, men antalet är ändå klart högre än 2018. Ambitionen är att skala upp ytterligare när pandemin avtar.

Hör om polisens arbete med topsningar i videon.

Så topsas invånarna i region Stockholm

2018 2019 2020

jan-sept          jan-sept        jan-sept

4 608 5 737 5 583

Enligt rättegångsbalken får den som skäligen kan misstänkas för ett brott, där fängelse ingår i straffskalan, registertopsas.

Topsning räknas som kroppsbesiktning och förundersökningsledare fattar beslut om att topsning ska göras. Själva topsningen kan dock utföras av både civilanställda och av poliser.

Dna-registrering ska ske rutinmässigt om det finns grund för topsning, vid exempelvis upprepade ringa stöldmisstankar.

Källa: Polismyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.