Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här visar Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd, SVT:s reporter en lägenhet som nyligen tvångsförvaltats. Foto: SVT

Hyresrätter hyrdes ut svart – nu är rekordmånga tillbaka i stadens ägo

Uppdaterad
Publicerad

Lägenheter som hyrs ut svart är ett stort problem i huvudstaden, enligt Stockholms stad. Men nu har kommunen lyckats ta tillbaka 231 bostäder som hyrts ut felaktigt – ett nytt rekord.

De kommunala bostadsbolagen lägger fler resurser på att utreda eventuella svartkontrakt.

Svartkontrakt kan se olika ut. Det kan röra sig om lägenheter som sålts illegalt genom så kallade skenkontrakt, men det kan också handla om lägenheter som otillåtet hyrts ut i andra hand till ockerhyror.

En av lägenheterna som Stockholm stad nyligen tagit tillbaka hyrdes ut i andra hand sedan 2015, medan hyresgästen bodde i ett köpt radhus.

Se videon ovan där Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd, visar SVT runt i en lägenhet i Vasastan som nyligen tvångsförvaltats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.