När Fidel Ogu gick från tunnelbanan i Hökarängen hälsade en främmande person på honom. Sen fick han ett livshotande knivhugg i magen. – Jag önskar att de kunde säga varför, säger Fidel Ogu. Foto: Frans Huhta Karlsson / SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tre nazister åtalade för mordförsök

Uppdaterad
Publicerad
Tre män från nazistiska Svenska motståndsrörelsen åtalas i dag i Södertörns tingsrätt för att ha knivhuggit Fidel Ogu, som var på besök från Nigeria. Överfallet skedde i december i fjol i Hökarängen i södra Stockholm. Motivet ska, enligt åtalet, ha varit mannens hudfärg.

Männen, 18, 22 och 23 år gamla, åtalas för mordförsök, misshandel och olaga hot mot tre olika personer.

Enligt åtalet har de tre männen tillsammans och i samförstånd försökt döda 37-årige Fidel Ogu genom att ha slagit och knivhuggit honom.

Det är en försvårande omständighet att motivet för brottet varit att kränka Fidel Ogu på grund av hans hudfärg, enligt åtalet.

”Var bara på väg hem”

Den 37-årige mannen som knivhöggs i magen har berättat hur attacken gått till.

– De sa hej, typ ”Tjena!”. Då stannade jag. Jag ville höra vad de försökte säga. Du vet, kanske behövde de hjälp eller något. Så jag tog ut mina hörlurar för jag ville lyssna på dem, vad de ville säga. Sen blev jag stucken här, så djupt, i min mage, sade han till SVT:s Uppdrag granskning i våras.

Läkaren sade till honom att han haft tur som klarat sig.

– Jag vill verkligen veta varför de högg ner en kille sådär. Jag var bara på väg hem som vanligt.

Förväxling

Enligt kriminalinspektör Ulf Sundström, som jobbar på Söderortspolisens avdelning för grova brott, ligger en förväxling bakom att just Fidel Ogu blev knivskuren.

– De tre nazisterna kommer i bråk med en svart man, men han lyckas fly. Då kommer en annan svart man upp från tunnelbanan. De tror att det är mannen de tidigare jagat, och knivhugger honom i magen, säger han till ABC.

Utredarna vet i dag ”trots omfattande eftersökningar” inte var den knivhuggne mannen finns. Däremot finns ett polisförhör som kommer användas vid rättegången.

Utredningen återupptogs

SVT:s Uppdrag granskning har berättat om fallet med mordförsöket i ett program som kartlade nazistvåld. Männen var tidigt misstänkta, men utredningen lades ned. I somras togs ärendet upp igen, sedan polisen fått två nya vittnen och ny teknisk bevisning. För en dryg månad sedan häktades männen. Övervakningsfilm, sms och blodspår på platsen finns nu bland bevisen.

En av männen, en 18-åring, har tidigare dömts för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp i samband med attacken mot en demonstration i Kärrtorp i Stockholm före jul.

Jagades med kniv

Den andre mannen som misshandlades samma dag ska ha blivit slagen i huvudet. Även då ska motivet ha varit att kränka mannen på grund av hans hudfärg, enligt åtalet.

Vittnen har berättat att den mannen jagades med kniv innan de tre nazisterna knivhögg den andre mannen.

Mannen som blev slagen säger i förhör att de tre männen sade något i stil med ”vi är nationalister och vi gillar inte sådana som du” till honom. Sedan slog de honom och jagade honom med kniv. Han minns även hur de ropade ”Sieg heil”. Senare stötte han på det andra offret, den knivhuggne mannen, och ringde ambulans till honom.

Nazisten: Jag är inte rasist

Den 18-årige åtalade nazisten säger i förhör att han inte hatar andra ”på grund av deras ras”. Han medger att han är med i Svenska motståndsrörelsen, men anser ”absolut inte” att det är en rasistisk organisation.

– Vi är nationalsocialister, säger han, varpå förhörsledaren frågar om de inte är rasister ändå.

– Nej, det är en stor jävla skillnad, svarar 18-åringen.

Han erkänner i förhör att han slagit den första mannen, men nekar till att ha varit inblandad i knivöverfallet.

De två lite äldre åtalade männen förnekar allt i förhör, och säger i princip ingenting till polisen.

Svenska motståndsrörelsen

Visa
  • Nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR) räknas till vit makt-kategorin. De bedöms vilja införa ”ett nationellt och totalitärt styre genom revolution”.
  • Rörelsen beskriver ofta sitt eget krig mot demokratin som ett slags självförsvar. De anser att våld är ett nödvändigt medel, även om det inte alltid sägs rakt ut.
  • Organisationen är strikt hierarkisk och sluten, med tydliga militära influenser.
  • De som är med i SMR har olika status beroende på engagemang: medlem, aktivist eller anhängare.

Källa: Rapporten ”Våldsam politisk extremism” av Brå och Säpo (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordförsöket på Fidel Ogu

Mer i ämnet