Två män och en kvinna, alla skrivna i Stockholm, står med på Europols ”Most wanted”-listan. Foto: Europol

Tre svenskar på Europols ”most wanted”-lista

Uppdaterad
Publicerad

Tre stockholmare återfinns på Europols lista över Europas mest eftersökta personer. Alla tre misstänks för grova narkotikabrott. En av dem, en 33-årig man, klassas som särskilt farlig.

Den årliga Europol-kampanjen ”most wanted” inleds i november för att få allmänhetens hjälp att hitta efterlysta brottslingar.

”Dessa brottslingar flyr från land till land och försöker undgå brottsbekämpande myndigheter”, säger Europolchefen Catherine De Bolle i en kommentar på det europeiska polissamarbetets hemsida.

Två män och en kvinna

På den uppdaterade listan för 2023 finns ett 60-tal personer från olika länder – bland annat tre svenskar som alla är folkbokförda i Stockholm. Samtliga har hållit sig borta från myndigheter under en längre tid.

Det rör sig om två män, 27 och 33 år gamla, samt en 31-årig kvinna. 33-åringen klassas som ”farlig” av Europol.

Mannen misstänks vara en av Sveriges största kokaingrossister. Han ska ha gripits i Bulgarien våren 2022 men ska senare samma år ha mutat sig fri, har Expressen rapporterat.

Transporterade droger och pengar

31-åringen är en av Europas mest efterlysta kvinnor. Hon är sedan 2021 misstänkt för grova narkotikabrott och penningtvätt, med koppling till det stora valutväxlingsmålet i Stockholm. Enligt Europol har hon kopplingar till organiserad brottslighet. Hennes roll ska ha varit att transportera och leverera stora mängder narkotika och kontanter.

Den 27-årige mannen är efterlyst sedan november 2021 för att ha organiserat en utbredd narkotikahandel i centrala Stockholm.

Se valutaväxlingshärvan förklarad, som den 31-åriga efterlysta kvinnan bland annat kopplas till, från domen i februari 2022:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det handlar om stora belopp” – hör förklaringen bakom domen mot växlingskontoret i centrala Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.