Hassan vid ett av tillfällena då han gripits av polis. Foto: Polisen

Man död efter polisjakt på Örbyleden – känd kriminell misstänkt för brott

Uppdaterad
Publicerad

En man i 50-årsåldern har avlidit och två personer skadades svårt efter en trafikolycka på Örbyleden i Stockholms kommun. Krocken ska ha skett efter en polisjakt. En man som tidigare varit misstänkt för flera grova brott är gripen och misstänkt för att ha orsakat dödsolyckan.

– Jag kommer under dagen att få träffa min klient, säger mannens försvarsadvokat.

Larmet om olyckan, som inträffade i höjd med Bandhagen, inkom till räddningstjänsten strax efter midnatt natten mot tisdag.

Fyra personer ska ha förts till sjukhus enligt SOS Alarm. Polisen uppgav att tre personer var svårt skadade, och klockan 05.40 meddelade de att en av de skadade personerna, en man i 50-års åldern, har avlidit. Anhöriga är underättade.

Misstänks för grovt vållande till annans död

– Vi har ändrat brottsrubriceringen till grov vårdslöshet i trafik och vållande till annans död, säger Per Fahlström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Enligt SOS Alarm skickades sex ambulanser och en helikopter skickats till platsen.

– Vi har varit där med två stationer och yttre befäl i en timme. Det ska vara tre personbilar inblandade, sa Tommy Wållberg vid 01-tiden.

Tidigare multikriminell jagades av polis

Olyckan ska ha skett i samband med en polisjakt. Den förföljda bilen, som enligt polisen var stulen, krockade med två andra personbilar. Ingen polis ska ha varit inblandad i kollisionen.

Anledningen till jakten var att föraren av fordonet inte stannade på polismans tecken. Föraren misstänks också för tillgrepp av bil. Föraren är samma person som Uppdrag Granskning gjorde ett program om under hösten 2019. Programmet handlade om straffrabatt och bland annat berättades att den unga mannen, då 19 år, var misstänkt för över 200 brott. Mannen som nu är misstänkt för bland annat vållande till annans död får nu själv vård på sjukhus.

Fanns det några andra brottsmisstankar innan förföljandet?

– Inte som jag har i nuläget i vart fall. Utan bilen stannade inte på polismans tecken, sedan har bilen kolliderat med två andra bilar, säger Per Fahlström, presstalesperson vid polisen.

Har tidigare kört ifrån polis

Den misstänkta mannen har vid tidigare tillfällen kört ifrån polisen. En händelse som utspelade sig norr om Stockholm fångades på film av polisen. Se klippet nedan.

Åklagaren som är tilldelad ärendet är förtegen om händelsen men bekräftar att en person är gripen.

Särskilda åklagarkammaren inkopplad

Åklagare vid särskilda åklagarkammaren har också underrättats, enligt rutiner då någon skadats allvarligt i samband med ett polisingripande.

Polisen vill inte säga något om var jakten inleddes eller huruvida fler än ett polisfordon anslutit till förföljandet.

– Den typen av detaljer kan jag inte gå in på. Vi har underrättat åklagare om den här händelsen så åklagaren tar beslut om det kommer inledas en förundersökning eller inte, därför kan jag inte gå in på detaljer om sådana saker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.