Trettiotvå poliser skadades i kravallerna

Uppdaterad
Publicerad

Ny skadestatistik visar att många poliser skadades i kravallerna i Stockholms förorter.

-Det är en av de värsta händelserna som drabbat Stockholmspolisen. Det nya är att man går till angrepp mot polisen. Många bilbränder var gillrade fällor, säger Mika Eskelinen, polisens arbetsmiljösamordnare, till Dagens Nyheter.

Vid upploppen i maj skadades 32 poliser, visar statistiken. Polisens skadestatistik visar också att under upploppsperioden skadades ytterligare 18 poliser i samband med fotbollskommenderingar.

Stockholmsupplopp

Arm-, ben- och bröstskydd saknades för vissa grupper

Eskelinen noterar att viss skyddsutrustning saknades för en del poliser, men också att sådan kan bli ett handikapp i jobbet och ge förslitningsskador.

-Det är viktigt att utvärdera i ett tidigt skede när någonting händer och att man fångar upp alla perspektiv vad gäller utrustning, taktiskt uppträdande och arbetsmetodik, säger Hans Olsson, ombudsman med ansvar för arbetsmiljöfrågor på fackliga Polisförbundet, till TT.

Olsson uppger att facket inte har någon utrustning på önskelistan som arbetsgivarna sagt nej till.

-Inte något specifikt annat än att vi utvärderar att vi ligger rätt med det vi har. Men vi har ingen ny produkt kopplad till händelserna i Husby som vi förordar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholmsupplopp

Mer i ämnet