Foto: Nora Lorek/TT

Trögt för stans nya toaletter

Uppdaterad
Publicerad

70 offentliga toaletter skulle placeras ut, men efter 1,5 år har bara en ny tillkommit. ”Toalettfiasko” menar Moderaterna i Stadshuset.

Det var i augusti 2014 som Stockholms stad skrev avtal med en leverantör om 70 nya självrengörande offentliga toaletter. Men sen dess har bara en toalett dykt upp, på Hornsbergsstrand. Enligt trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) är det byråkrati som sätter käppar i hjulet.

– Vi får inte ställa ut dem hursomhelst. Toaletterna är tillgänglighetsanpassade och större än de gamla, de måste ha bygglov, de måste passa in i stadsbilden och de får inte vara i vägen för gående och cyklister, säger Daniel Helldén.

Moderaterna är desto mer kritiska och kallar satsningen för ”toalettfiasko”.

”Under all kritik”

– Detta är under all kritik eftersom syftet var att öka tillgängligheten till offentliga toaletter i Stockholm, en viktig faktor för att öka attraktiviteten i Stockholm. Samtidigt drar det företag som vann upphandlingen in intäkter på de reklamplatser som ingick i avtalet utan att varorna har levererats, säger trafiknämndens vice ordförande Cecilia Brinck (M).

Under 2015 har arbete pågått med att hitta platser för de offentliga toaletterna. Under 2016 ska man börja placera ut toaletterna – så fort byggloven är klara.

Fler på gång

Enligt Daniel Helldén (MP) kommer hälften av de 70 toaletterna att placeras ut under 2016. Trafikkontoret räknar med att fem nya toaletter kan placeras ut i slutet av april, och därefter tillkommer tre till fem i månaden.

Här kan toaletterna stå

Smedsuddsbadet – Klart med bygglov

Fruängsplan

Telefonplan/Mikrofonvägen

Sjövikstorget

Bredäng/Trissan parklek

Blackeberg

Rålambshovsparken

Norra Bantorget

Kista Busstorg

Observatorielunden/Sveavägen

Tenstagången

Stigbergsparken

Liljeholmen

Bagarmossen C t-bana

Tegnerlunden

Källa: Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.