Foto: SVT

Trots protesterna – nu rivs Astoria

Publicerad

Trots protester och namninsamlingar gick planerna på att riva Astoria-huset inte att stoppa. Nu rivs det historiska 1800-talshuset.

Astoria-huset är beläget på Nybrogatan och byggnaden är från 1870-talet. Beslutet om rivningen har väckt en hel del känslor. Protestlistor har skrivits på och nätverk med tusentals medlemmar har försökt stoppa planerna. När byggnaden skulle rivas i januari samlades ett 15-tal personer vid entrén för att hindra byggarbetarna.

– Vi har gjort allt. Vi har demonstrerat flera gånger och stått vid Nybrogatan varje onsdag för att dela ut flygblad, men det räckte tyvärr inte, säger Carl-Fredrik, projektledare för nätverket Rädda Astoria.

”Vi behöver inget krig för att förstöra vår stad”

Nu har huset börjat rivas plan för plan och Carl-Fredrik är rädd att fler 1800-talsbyggnader står på tur.

– Vi behöver inget krig för att förstöra vår stad, det gör vi själva.

Fastighetsbolaget menar att byggnaden har stora sättningsskador.

– Vi låter riva den del av fastigheten som vätter mot Sofi Almquist plats, och ersätter den med en ny byggnad. Däremot, den del av fastigheten som vetter mot Nybrogatan – som innehåller den gamla Astoriabiografens entré och foajé – rivs inte. Den delen restaureras, säger Madeleine Castenvik Holt som är marknads- och kommunikationschef på Humlegården Fastigheter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer