Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Efter drygt fyra veckor så stockholmarna stannar hemma i allt större utsträckning. Se förändringarna här. Foto: SVT Grafik

Så har stockholmarnas rörelsemönster förändrats av corona

Publicerad
Corona har gjort att stockholmarna förändrat sitt rörelsemönster, det visar siffror som SVT tagit fram med hjälp av Telia.
Trots att det i sociala medier syns bilder på fyllda kaféer så rör sig stockholmarna allt mindre. På södra Södermalm har antalet personer halverats under den senaste veckan.

Den 16 mars uppmanade Anders Tegnell stockholmarna att börja jobba hemifrån. Ända sedan dess har tendensen varit att man i innerstaden rör sig allt mindre, visar analyser som Telia gjort.

Mellan den 21 mars och den 28 mars valde allt fler att stanna hemma. På Södermalm, Kungens kurva och Liljeholmen var det störst minskning av besök.

– Vår data visar att att stockholmarna verkar följa myndigheternas rekommendationer i allt större utsträckning, säger Kristofer Ågren, Telia Data Insight.

Sju platser i Stockholm

SVT Stockholm har valt att titta närmare på Barkarby, Kungens kurva, Kungsholmen, Norrmalm, Östermalm, Södermalm och Liljeholmen för att se hur grupper av människor rört sig lördagen den 28 mars i jämfört med de två lördagarna innan.

– Den 16 mars började folk förändra sitt beteende därför ser vi en stor minskning av rörelser fram till den 21 mars, säger Kristofer Ågren till SVT.

Totalt sett är det störst förändring vid T-Centralen och Norrmalm här har antalet besök minskat med 55 procent mellan den 14 mars och den 28 mars.

Så görs mätningen

Visa

Telia Crowd Insight analyserar anonymiserad mobil nätverksdata.

Som visar beteenden och rörelsebehov i samhället, som till exempel resmönster och hur vi förflyttar oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet