Erik Slottner (KD), trygghetsborgarråd. Foto: SVT

Trygghetsborgarrådet: Handplockade ordningsvakter i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Under 2019 räknar nya majoriteten i Stockholms stadshus med att staden ska ha cirka 80 nya ordningsvakter, för att skapa trygghet i staden. Trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD) säger att stockholmarna kan vara trygga med de nya ordningsvakterna.

Efter valet beslutade den nya blågröna majoriteten i Stadshuset att lägga 70 miljoner kronor på att anställa ordningsvakter, eftersom de anser att det finns för få poliser. Idag finns 18 ordningsvakter inhyrda av staden men under 2019 hoppas trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD) att det totalt ska bli 100 stycken, antingen inhyrda via bevakningsbolag eller eventuellt anställda direkt av staden.

Nyligen dök det upp en video med en ordningsvakt i Kista galleria som lägger ner en tolvåring, ett ingripande som fått stor uppmärksamhet och kritik från Rädda barnen. Men kritik mot enskilda ordningsvakters ingripande påverkar inte Erik Slottners syn på ordningsvakter. Se mer i videon ovan.

Vad är en ordningsvakt?

Ordningsvakter utbildas av polisen, som också har tillsynen av ordningsvakter.

De har begränsade polisiära befogenheter och får omhänderta berusade personer eller personer som uppträder störande på allmän plats eller som på annat sätt är en fara för sig själva eller andra.

Ordningsvakter är skyldiga att lyda polisens order och de har rapporteringsskyldighet till polisen.

Ordningsvakter ska i första hand försöka prata personer till rätta, men får använda våld om behov finns. Men inte mer våld än nödvändigt. Ordningsvakter utrustas vanligtvis med batong och handfängsel som kan kompletteras med hund och vid sällsynta fall även skjutvapen.

Alla ordningsvakter som jobbar för Stockholms stad får en särskild utbildning utöver den de får av Polisen.

Källa: Polismyndigheten och Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.