Tufft tempo när trettio killar söker ”Billy Elliotskolan”

Uppdaterad
Publicerad

Om ett år är det Stockholmspremiär på musicalen Billy Elliot. Dans, sång och akrobati, tempot är högt när trettio killar söker till ”Billy Elliotskolan”, en ettårig utbildning som kan vara ett steg närmare den eftertraktade rollen ”Billy”.

Det är ett intensivt tempo för de killar som drömmer om rollen som Billy Elliot, pojken som älskar att dansa men hindras av sin pappa. Nu söker trettio killar till ”Billy Elliotskolan” för att få chansen att kanske spela rollen som Billy.

– Det känns lite pirrigt när jag ska dansa men det går säkert bra, säger John Österlund som gärna sjunger en sång för mig.

– Det var kul att sjunga för juryn. Det kändes bra.

Stockholmspremiär

Om ett år har musicalen Billy Elliot stockholmspremiär på Kulturhusets stadsteater. Nu får fem killar chansen att förbereda sig inför rollen som Billy, som är en tung roll även för erfarna skådespelare.

– Det är en stor roll även för vuxna erfarna musikalartister. De är på scenen hela tiden med flera stora solodansnummer och flera solosånger, säger Roine Söderlundh.

Rytm och personlighet

Musikalen Billy Elliot bygger på filmen med samma namn och har spelats både i London och New York och är flerfaldigt prisbelönt. Musiken är skriven av Elton John.

– Vi letar efter musikalitet och en känsla för rytm och koordination. Sen måste pojkarna ha personlighet, säger koreografen Roine Söderlundh.

Får inte bli för långa

”Billy Elliotskolan” är ett måste så länge förställningen pågår. Skolan har funnits i New York under många år och i London har den drygt tio år på nacken. Pojkar lära sig dansa och sjunga för att eventuellt ta över rollen som Billy när den ordinarie växer ur den.

Anneli Alhanko leder dansutbildningen på BACE 23 och berättar att det svåraste är att avgöra hur mycket pojkarna kommer att växa under det kommande året.

– Skådespelarna får inte bli för långe och inte heller komma i målbrottet eftersom de då inte längre kan sjunga Billys sånger, säger hon.

 Det är ett tufft schema killarna som kommer in på skolan, med vanlig skola på dagarna med utbildning på kvällarna och helgerna.

– Receptet på att det ska fungera är glädje.  Det är det viktigaste, säger Anneli Alhanko.

Blixtutbildning

De fem pojkarna som blir uttagna kommer att tränas i balett, sång, stepp, akrobatik och teater.

– En blixtutbildning, säger Roine Söderlundh.

Rollen som Billy och hans kompis Michael delas av tre lag och i september avgörs det vilka av pojkarna som får stå på scenen 4 kvällar i veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer