Totalt gjorde Tullverket över 2 100 tillslag i höstas. Foto: TT/SVT

Tullverkets satsning mot nätdroger – ökade beslagen kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Tullen har genomfört sin hittills största operation mot nätdroger. Under en månad hittades bland annat över 1,5 miljoner dopingtabletter.

I höstas genomförde Tullverket en operation mot den omfattande handeln med droger på nätet. Under en månad ökade beslagen med 326 procent jämfört med samma period i fjol. I stort sett alla preparat som upptäcks beställs numera via nätet och skickas med post till köparen.

– Utvecklingen ser skrämmande ut, det beställs mer och mer saker på internet, säger Bertil Östgård som är operationsansvarig på Tullverket.

TV: Beslaget: Dokument indränkta med kokain värda en halv miljon

Lugnande medel vanligast

Bara till exempelvis Arlanda kommer dagligen 160 000 försändelser och flest beslag gjordes i post som skickats från Singapore, Storbritannien och Indien.

– De vanligaste drogerna är lugnande medel, narkotikaklassade tabletter och dopingmedel, säger Bertil Östgård.

Totalt under den här offensiven gjordes över 2 100 tillslag. Flera personer har gripits och mottagare till den olagliga posten fanns på över 500 olika orter i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.