Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Turismbranschen hårt pressad – intäkterna rasade 41 miljarder

Publicerad

Intäkterna från turismen i Stockholms län har minskat med 41 miljarder under pandemin, det motsvarar mer än en halvering mot året innan, det visar siffror från Visita.

Störst är tappet från de utländska turisterna, där intäkterna minskade med 80 procent, eller 22 miljarder. Men restriktionerna påverkade även den inhemska turismen.

– Det är ett ras vi aldrig tidigare sett som slår oerhört hårt mot jobb och företag i Stockholm. Men krisen fortsätter och risken är att ännu fler jobb försvinner om inte regeringens utlovade stöd betalas ut direkt, säger Jonas Siljhammar, vd Visita, i ett pressmeddelande.

Jonas Siljhammar menar att det är avgörande att restriktionerna lättas så snart smitläget tillåter, för att ha en chans att rädda jobb inför våren och sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.