I videon hör ni Elda Sparrelid, regionens chefläkare om hur patienter kunde få fel provsvar. Foto: SVT

1 500 covidsjuka stockholmare tros ha fått felaktivt negativa provsvar

Uppdaterad
Publicerad

På grund av brister i PCR-prover som använts i regionen tros mellan 1 300 och 1 500 personer ha fått felaktivt negativa provsvar. Det rör sig om runt 1 000 personer som testat sig på drive-in-stationer och därtill mellan 300 och 500 prover som tagits inom vården.

Region Stockholm har nu stoppat det felaktiga materialet, och det som är kvar på teststationerna ska nu samlas in.

– Vi har behövt anlita andra leverantörer än vad vi brukar, och i en sändning hos en sådan leverantör har det funnits material som leder till att känsligheten för covid-19 har varit lägre än man önskar, säger Elda Sparrelid, regionens chefläkare.

Corona i Stockholm

– Personer med låga virusnivåer har fått ett negativt svar fastän det hade kunnat vara positivt.

Sjuka fick negativt svar

Testperioden som det rör sig om är mellan den 26 oktober och 17 november. De här 1 500 personerna tros alltså ha fått ett negativt provsvar när de egentligen var sjuka i covid-19. Denna siffra är en uppskattning, som regionen baserar på andelen som testat positivt med fungerande prover.

De som ännu inte har fått svar på sina prover kommer att få svaret ”tekniskt fel”.

Under den här perioden togs det nästan 136.500 prover i regionen.

Prioritering av de sjuka

Ska alla som testade sig under den här perioden testas om?

– Nej, de som har fått ett positivt svar kan räknas bort, för många har också infektionerna förhoppningsvis gått över. Av de som fått ett negativt svar har vi inte haft möjlighet att identifiera vilka som fått ett felaktigt svar.

– Vi behöver prioritera de som insjuknar nu.

Nio teststationer drabbade

De felaktiga testerna har använts vid nio teststationer: Fruängen, Ekvallens ishall i Gustavsberg, Torvalla i Haninge, KS Solna, Segeltorp, Norrtälje, Eriksbergsskolan i Sollentuna, Södertälje IP och Stockholmsmässan. Det här berör alltså inte hemtesterna.

Händelsen är anmäld till Läkemedelsverket och vårdgivare som använt materialet har kontaktats.

TIPSA OSS: Har du påverkats av corona på ett oväntat sätt eller har du en historia du tycker vi borde berätta? Mejla oss på SVT Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet