Monir Ibrahim bakar i ett av modulhusen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nu ska tusentals flytta in i tillfälliga hus

Publicerad

För att klara av att ta hand om de 2810 personer som fått uppehållstillstånd i år ska man i Stockholm bygga ett stort antal så kallade modulhus. Bagaren Monir Ibrahim är en av de som fått flytta in. – Jag vill lära känna mer folk, säger han till SVT Nyheter Stockholm.

Under torsdagskvällen pågår ett möte för Örbybor som vill veta mer om de nyanlända med uppehållstillstånd som ska flytta in i modulhusen som byggts i Örby i södra Stockholm. Modulhus är en typ av tillfälliga hus som byggs upp för att snabbt kunna husera folk, det ser ut som klossar som ställs ovanpå varandra.

Stockholm ska under året ordna hem för 2810 personer som fått uppehållstillstånd och 150 bostäder i form av modulhus ska ligga i Örby.

Åsikterna om modulhusen går isär. En protestlista cirkulerar på webben och hade i förmiddags 176 underskrifter. Protester ventilerades också i Sundby i Bromma på ett informationsmöte som staden hade för en månad sen.

Finns redan i Fagersjö

I Fagersjö finns de enda modulhusen i Stockholmsområdet som är färdiga. Där bor nu 22 vuxna män, huvudsakligen från Syrien, Eritrea och Afghanistan. Om en månad är det troligen fullbelagt med 88 män. Modulhusen verkar inte uppröra känslorna i Fagersjö för männen trivs bra.

– Stockholm är en stor stad och jag gillar att bo här. Jag vill bli en del av staden och jobba här, de som bor här är vänliga och jag önskar att vi kunde pratat mer och få fler vänner, säger Monir Ibrahim som bakar eritreanskt bröd i ett av modulhusen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eritreansk bagare.
Monir Ibrahim bakar i ett av modulhusen. Foto: SVT
Grafik över modulhus.
Här ska modulhusen byggas. Foto: SVT/Truls Wallin