Foto: SVT

Två åtalade för grovt artskyddsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Två uppstoppade tigrar bytte ägare från en djurkonservator i Mellansverige till en samlare i Stockholm. Nu åtalas båda för grovt artskyddsbrott.

Konservatorns bolag krävs också på 150.000 kronor i företagsbot. Männen nekar till brott, men medger omständigheterna i fallet. Köparen hävdar i ett polisförhör att han agerat i god tro, då han fått information från säljaren om att affären var laglig.

– Jag känner inte till något liknande fall i Sverige som rört ett så starkt utrotningshotat djur, säger kammaråklagare Maria Johansson till Nyhetsbyrån Siren i ett pressmeddelande.

De uppstoppade tigrarna, en hona och en unge, kommer från Ölands djurpark och ska ha hamnat i konservatorns ägo vid olika tillfällen, enligt polisens förundersökning.

Ansökte om tillstånd

Historien uppdagades när mannen själv ansökte om ett så kallat CITES-intyg efter affären. Och det var då som polis och åklagare kom mannen på spåren.

– Annars hade vi sannolikt aldrig fått vetskap om detta. Men jag menar att hans version är en efterhandskonstruktion. Det står klart och tydligt på Jordbruksverkets hemsida om vad som gäller kring CITES, säger Maria Johansson i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.