Rapporten visar bland annat att allmänheten saknar kunskap om VMA. Foto: TT

Lämnar in rapport efter felet med Hesa Fredrik

Uppdaterad
Publicerad

SOS Alarm brast i både teknik och rutin i somras när Hesa Fredrik gick ut felaktigt. Nu ska de ta fram tydligare rutiner, se över sina servrar och ändra i systemen.

– När vi försökte få ut ett ”fara över-meddelande” så kom knapptryckningen lite för tätt inpå så det gick inte ut som det var tänkt. Vi försökte två gånger dessutom och misslyckades båda gångerna så det blev ett följdfel på grundfelet, säger Gunnar Bergström vid SOS Alarm.

LÄS MER: SOS Alarm: ”Mänskliga faktorn bakom felet”

Hesa Fredrik – VMA-larm

Nu ska SOS Alarm ta fram tydligare rutiner för att få bättre kontroll. De ska även se över sina servrar som påfrestades rejält under fellarmet och dessutom ska de ändra systemet så att det blir svårare att skicka ut felaktiga Viktiga meddelanden till allmänheten, så kallade VMA.

– Vi måste ha en bättre kontroll över den testmiljö och de tester som vi genomför. Där ser vi återigen, även om vi arbetar med det hela tiden, att här fanns det en lucka som vi måste täta till nu, säger Gunnar Bergström.

Allmänheten behöver utbildas

Eftersom allmänheten visat sig ha bristande kunskap om VMA konstaterar SOS Alarm i rapporten att det finns ett behov för en informationskampanj för att utbilda om vad som gäller.

Rapporten lämnas över till myndigheten för samhällskydd och beredskap i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hesa Fredrik – VMA-larm

Mer i ämnet