Poliens tekniker arbetar efter att två har skjutits i Hjulsta i nordvästra Stockholm. Polisen hittade de två allvarligt skadade personerna på en innergård. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ökad polisnärvaro i Hjulsta efter nattens dödskjutning

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-årsåldern har dött och ytterligare en är allvarligt skadad efter nattens skjutning i Hjulsta. Totalt sitter åtta personer gripna för skjutningen. Under dagen har polisen utökat sin närvaro på platsen.

Det var vid 02.37 som flera inringare hörde av sig till polisen om att de hört skott avlossas.

– Framgångsreceptet är att skicka det mesta vi har, så det har vi gjort. Och vi har hittat två skadade på en innergård utomhus, säger Carina Skagerlind vid polisen.

Vid lunchtid på måndagen meddelade polisen att en av männen, en man i 20-årsåldern, har avlidit. Den andra personen vårdas fortfarande på sjukhus.

Åtta personer gripna

Åtta personer greps i samband med en husrannsakan i Hjulsta under på måndagsmorgonen.

– De misstänks för mord och mordförsök. Det kan även vara fråga om grovt vapenbrott, säger Ola Österling, presstalesperson för polisen i region Stockholm.

De gripna ska nu förhöras med advokater.

Tekniker har hittat spår vid brottsplatsen som skickats för analys. Man har även säkrat en hel del film från polisens egna övervakningskameror.

– Vi har gjort en stor mängd beslag, säger Österling.

Flera skottlossningar under natten

Sammanlagt fick polisen larm om skottlossningar på fyra olika platser i Stockholm under söndagskvällen och natten till måndagen. Förutom Hjulsta så har det varit larm om en skottlossning i Hägersten vid 23-tiden på söndagskvällen, en händelse som utreds som grovt vapenbrott.

Även i Bredäng i södra Stockholm fick polisen larm om skottlossning. Och vid 20-tiden på söndagskvällen larmades det om skottlossning i Tensta, samma stadsdelsområde som Hjulsta, där polisen sett skotthål i två bilar.

– Man ska nog inte koppla ihop det här, man ska veta att det skjuts ofta här, säger Skagerlind.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.