Jan Bergström och P-O Brogren.

Två ordförande sparkas

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stor kris inom Hyresgästföreningen. Under tisdagen beslutade regionstyrelsen i Stockholm att stänga av två lokala ordförande.

Det är en turbulent tid för Hyresgästföreningen. Ordförande för verksamheten i Solna, P-O Brogren, och Jan Bergström som varit ordförande på Kungsholmen blir av med sina förtroendeuppdrag.

– De här två personerna har brutit mot reglerna och skadat organisationen, säger Simon Safari som är ordförande för Hyresgästföreningen i Stockholm.

Vad som har hänt vill Simon Safari inte gå in på.

– Jag kan inte hänga ut någon, men de har gått emot våra etiska regler. Och jag kan säga att det är flera händelser som det handlar om. Och vi måste sätta en gräns.

”Det är bedrövligt”

P-O Brogren menar att han inte fått någon som helst information om varför han blivit avstängd.

– Jag har inte fått veta något. Jag fick bara ett samtal igår om detta. Det är bedrövligt. Jag vet inte ens på vilka grunder jag är suspenderad, säger han.

Enligt Simon Safari har Hyresgästföreningen en grupp som hanterar etiska regler och som granskar verksamheten. Och de har kommit fram till att både Brogren och Bergström ska bli avstängda från sina förtroendeuppdrag i 5 år.

– Såhär kan det inte gå till, man måste höra den åtalade och se vad den har att säga. Jag kommer anmäla regionstyrelsen, säger P-O Brogren.

Inte informerats

Jan Bergström mejlade SVT under fredagen och säger att han först i tisdags fått höra om klagomål mot honom.

– Jag har inte informerats om något ärende och ännu inte fått ta delav grunderna för suspenderingen, vilket regionordförande SimonSafari lovat. Jag har alltid utgångspunkten att allt jag säger hörsav alla i alla delar av organisationen och skriver och säger aldrignågot som inte klarar granskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.